Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nije izgubila sredstva iz nacionalnog programa PHARE 2006 već Europska komisija trenutno ne odobrava ovjeru ugovora za projekte iz tog programa, izjavio je savjetnik Delegacije Europske komisije u RH i voditelj operativne sekcije Oskar Benedikt.


Benedikt je istaknuo kako Komisija nije zabilježila nikakav slučaj zloupotrebe novca iz europskih pretpristupnih fondova.

Vezani članci Damir Vanđelić Fond objavio koliko je dosad utrošio na sanaciju potresa, zaprimljeno samo devet odluka o obnovi: ''Proces je kompleksan'' Slika nije dostupna Hrvatskoj će biti odmrznuta sredstva iz programa PHARE 2006

'Novac nije izgubljen...suspendirane su ovjere na ugovore', kazao je Benedikt. Objasnio je da EK nije zadovoljna javnim natječajima.

'Natječajne dokumentacije stižu prekasno, a također bi trebalo poboljšati njihovu kvalitetu', dodao je dužnosnik Delegacije EK u Hrvatskoj. Smatra da, kao i u drugim zemljama od kojih su neke već članice Unije, hrvatsko Ministarstvo financija treba biti više kadrovski popunjeno.

'Pritom je vrlo važno da se radi o što stručnijem osoblju', rekao je Benedikt, dodavši da je do stručnjaka vrlo teško doći jer se radije odlučuju za bolje plaćene poslove u privatnim tvrtkama. Smatra, ipak, da se i taj problem, 'uz političku volju', može riješiti.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je napravila znakovit napredak kada je u pitanju upravljanje novcem, ali u EU su na snazi vrlo složena pravila i procedure po tom pitanju.

'Hrvatska je prije godinu i pol preuzela odgovornost za upravljanje europskim fondovima i napredak je znakovit', kazao je Benedikt, objasnivši kako u činjenici da Hrvatska od 62,8 milijuna eura nije iskoristila 7,3 milijuna eura ne vidi ništa neobično.

'To je nešto sasvim normalno ako Hrvatsku usporedimo sa bivšim zemljama kandidatima', dodao je.

'U sljedeća tri mjeseca očekujemo napredak što se tiče natječajne dokumentacije i novac neće biti izgubljen', poručio je Benedikt.

Istaknuo je da je ono što EU želi vidjeti kada su u pitanju javni
natječaji i ponude za javnu nabavu 'konkurentnost kroz proceduru javnog natječaja'.

'Transparentnost je izuzetno važna', podsjetio je Benedikt.

Rok za ugovaranje za program PHARE 2006 ističe 30. studenoga, a u Ministarstvu financija je u tijeku obrada natječajne dokumentacije i provedba postupka ocjenjivanja ponuda za određene projekte.

Što se tiče scenarija prema kojem bi Hrvatska mogla izgubiti
akreditaciju za upravljanje pretpristupnim fondovima, a riječ je o 140 milijuna eura godišnje, Benedikt je kazao da EK spomenutim mjerama to 'upravo želi izbjeći'.

Europska komisija zbog istih slabosti u provedbi sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a za pet milijuna eura smanjila je sredstva iz programa IPA.

Komisija je izrazila nadu da će te mjere, kako je rekla
glasnogovornica Krisztina Nagy, biti 'privremene'.