Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buduća predsjedateljica EU

Ehrenkrona: Švedska podupire članstvo Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska, koja u drugoj polovici godine predsjeda EU-om, nada se da će Hrvatska uskoro postati punopravnom članicom Europske unije i odlučna joj je u tome pomoći, rekao je u petak u Zagrebu Olof Ehrenkrona, politički savjetnik švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta.

'Švedska je tradicionalno bila jedan od najvećih zagovornika proširenja EU-a i to je i dalje', rekao je veleposlanik Ehrenkrona u predavanju o temi 'EU i globalizacija - izazovi švedskog predsjedanja Unijom' održanom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Švedska 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om od Češke. Ehrenkrona je istaknuo da će hrvatski pristupni pregovori s EU-om biti među najvažnijim prioritetima švedskog predsjedanja EU-om.

'Jako se radujemo suradnji s Hrvatskom. Nastojat ćemo, barem tehnički, završiti pregovore (s Hrvatskom) koliko je to moguće', rekao je.

'Unatoč tomu što kasnimo, vjerujemo da možemo postići znatan napredak u većini pitanja', dodao je.

Bilateralna pitanja moraju biti odvojena od pregovaračkog procesa

Osvrnuvši se na slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU-om zbog graničnog prijepora, Ehrenkrona je istaknuo kako Švedska smatra da bilateralna pitanja moraju biti odvojena od pregovaračkog procesa.

'Potrebno je pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane', rekao je, istaknuvši da se pritom iz vida ne smije izgubiti ono što je najvažnije, a to je da Hrvatska postane punopravnom članicom EU-a.

'Nadamo se da ćemo moći pozdraviti Hrvatsku kao članicu EU-a u ne tako dalekoj budućnosti', rekao je.

Govoreći o prioritetima švedskog predsjedanja EU-om, barun Ehrenkrona na prvom je mjestu istaknuo financijsku i gospodarsku krizu, zatim borbu protiv klimatskih promjena, Baltičku strategiju, jačanje transatlantskih veza, odnose s Kinom te konkretizaciju Istočnog partnerstva EU-a s bivšim sovjetskim državama koje će biti pokrenuto na summitu 7. svibnja u Pragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene