Sustav E-visitor uz sve ostale podatke odredio je i profil turista koji za odmor bira Lijepu našu. Osim profila turista vidljiv je i novi trend, a to je sve više mladih turista.


Na zadarskoj rivi može se čuti mnoštvo različitih jezika, i tako cijelo ljeto. Dok se oni odmaraju, novi sustav prijava turista zbrojio je da u dolascima u Hrvatsku prednjače muškarci, ali žene ostaju duže pa ostvaruju više noćenja.

Prosječan turist koji dolazi u Hrvatsku ima 40 godina. Značajniji porast u noćenjima bilježi kategorija gostiju od 15 do 34 godine, koja je dosad ostvarila 19 milijuna noćenja.

Isto je vidljivo i na dubrovačkim ulicama. Udio mlađih gostiju dostigao je četvrtinu ukupnog broja noćenja.

'To zapravo znači da hrvatska kao destinacija počinje biti prepoznata kao destinacija zabave i festivalska destinacija', kazao je Ratomir Ivičić iz Hrvatske turističke zajednice.

Prosječan turist na odmor u Hrvatsku najčešće dolazi s članovima obitelji. Iako su turističke grupe česte, više se dolazi u osobnom aranžman. A od smještaja turisti najviše vole objekte u domaćinstvu, a tek onda u hotele i kampove.

'Cijena je najveći faktor jer je privatni smještaj znao biti duplo jeftiniji nego u hotelima. Gdje ima 6, 7 soba, apartmana, ti ostaješ osoba, a ne broj', rekao je provatni iznajmljivač Dario Ivanković.

No, upravo brojevi odlučuju koja su odredišta najposjećenija, Rovinj, Poreč i nezaobilazni Dubrovnik.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr