Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša statistika

Već 23. mjesec zaredom: Opet rastu cijene industrijskih proizvoda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine porasle su za 14 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, čime su povećane 23. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. - tada je njihov rast iznosio 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u ožujku prošle godine iznosio 19,5 posto, travnju 21,9 posto, svibnju 23,7 posto, a u lipnju rekordnih 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine.

U srpnju lani godišnja je stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda blago usporila, na 23,6 posto, kolovozu na 22,6 posto, rujnu na 22,1 posto, listopadu na 17,9 posto, studenom 17,9 posto te u prosincu 14,9 posto.

U odnosu na prosinac prošle godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine su više za 0,9 posto.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u siječnju 2023. u usporedbi s prosincem 2022. više za 0,9 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2022. više su za devet posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu u siječnju 2023. u usporedbi s prosincem 2022. porasle su za jedan posto, a u odnosu na siječanj 2022. za 7,6 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene u siječnju 2023. u usporedbi s prosincem 2022. više su za 0,9 posto, a u odnosu na siječanj lani 19,2 posto.

Pročitajte i ovo Tomo Hačić, vlasnik mesnice Što još? Poskupljenjima nema kraja. Sljedeće na udaru je meso: Doznajemo što poskupljuje najviše

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 42,1 posto. Slijedi rast cijena netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 14,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,8 posto, intermedijarnih proizvoda za osam posto i kapitalnih proizvoda za 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini, u siječnju ove godine, prema prosincu lani, na domaćem su tržištu porasle proizvođačke cijene u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,9 posto, u energiji za 1,1 posto, intermedijarnim proizvodima za jedan posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto.

Pročitajte i ovo Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 3 Broji se svaki cent Gotovo da nema stranog artikla koji neće poskupjeti: "Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče"

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u siječnju 2023. u usporedbi sa siječnjem 2022. proizvođačke cijene porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 59,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 9,7 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1,7 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale za 12,8 posto.

Na mjesečnoj razini, u siječnju 2023. u odnosu na prosinac 2022. proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 1,3 posto, u prerađivačkoj industriji za jedan posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene