Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubila pravo govora

Žestoka rasprava u Saboru: Selak Raspudić i Jandroković se sat i pol prepirali zbog Poslovnika

Saborsku raspravu danas je obilježio sukob između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice Marije Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić je već na samom početku sjednice Sabora javila zbog povrede Poslovnika i ustvrdila da joj predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije omogućio da njezin prijedlog izmjena saborskog Poslovnika dođe na dnevni red, čime je prekršio Ustav.

Uslijedio je neuobičajeno dug odgovor predsjednika Sabora, a Selak Raspudić je nakon više od sat i pol rasprave izgubila pravo govora u nastavku sjednice.

"Vidim da vas ne zanima, ali bilo bi dobro da poslušate. Ja sam vas vrlo strpljivo slušao pet minuta, svašta ste izgovorili na moj račun i izvolit sjesti", rekao je Jandroković.

Selak Raspudić je ovu raspravu komentirala i pred kamerama medija.

"S obzirom da se Gordan Jandroković o intervjuima koji su dani u medijima obračunava u Hrvatskom saboru za sabornicom, onda se i ja valjda mogu s njim mogu obračunavati preko medija jer očito ništa ne funkcionira na način da se događa tamo gdje bi trebalo", rekla je zastupnica.

Zakon o vodi za ljudsku potrošnju

Predloženim Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju želi se potaknuti građane na korištenje vode iz slavine umjesto one u plastičnim bocama, čime će pridonijeti i smanjenju otpada, istaknula je u srijedu u Saboru državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš.

"Time bi se moglo pridonijeti smanjenju upotrebe plastike, smanjenju plastičnog otpada i emisije stakleničkih plinova što bi trebalo imati pozitivan utjecaj na ublažavanje klimatskih promjena", rekla je državna tajnica Bubaš predstavljajući zakonski prijedlog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

Oko 92,7 posto stanovnike Hrvatske ima priključak na sustav javne vodoopskrbe, dodala je. Od spomenutog zakona također očekuje da ojača povjerenje građana u zdravstvenu ispravnosti vode i vjerodostojnost rezultata analiza njezine kvalitete.

"O stanju kvalitete vode građani će biti informirani od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo, dok je isporučitelj obavezan građanima davati provjerene i točne informacije o svim aspektima zdravstvene ispravnosti vode", poručila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

U zakonu se spominje i 2035. godina kao rok do kada se moraju zamijeniti sve olovne cijevi kojima su neke javne ustanove povezane s vodovodom.

"Olovne cijevi jesu problem, do 2035. smo obavezni eliminirati taj problem, zakon na izvoditelje radova stavlja obavezu poštivanja normi vezano uz materijale koji dolaze u doticaj s vodom", naglasila je državna tajnica Bubaš.

Hrvatska u vrhu po zalihama pitke vode

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk pozdravio je poticanje na korištenje vode iz slavine, no upozorio je da se Sabor ne drži te preporuke s obzirom da se u njegovi prostorijama koristi voda iz plastične boce

"Pogledajte, ovdje u sabornici imamo osam plastičnih boca, na teret državnog proračuna. Em ambalažu treba zbrinuti, što košta, em se šalje poruka da voda nije zdrava", rekao je Bauk.

Osim poticanja građana, zastupnica Marijana Petir (NZ) smatra da na korištenje vode iz slavine treba poticati i ugostitelje.

"Hrvatska je u vrhu po zalihama pitke vode. Trebamo smanjiti korištenje flaširane vode, ali i poticati ugostitelje da je preferiraju u svojim objektima", kazala je Petir.

Pročitajte i ovo Bez vode u Zagrebu: Ilustracija - 4 Brige teku kao slap Život u metropoli: Jednima pucaju cijevi, drugi ih ni nemaju - voda im se smrzava, a uskoro će je svi plaćati još skuplje

U manjim naseljima diljem Slavonije nisu svi građani priključeni na sustav javne vodoopskrbe, već na bunare u vlastitim dvorištima, upozorila je Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku).

"Koliko zakon uopće jamči svim građanima zdravstvenu ispravnu vodu, kada se neki načelnici uopće ne žele baviti tim problemom", pitala je Vukovac.

Na bunare i seoske zdence osvrnula su i SDP-ova Andreja Marić, koja u njima vidi veliki potencijal.

"U mnogim selima zdenci s kvalitetnom izvorskom vodom propadaju, koliko samo ima tih zdenaca koji se mogu koristiti, ali se ne koriste jer ljudi napuštaju ta sela", rekla je Marić

Mostov zastupnik Miro Bulj pozvao je na veća ulaganja u kontrolu voda za piće.

"U zakonu ne piše tko će osigurati ta sredstva, to je vrlo bitno, da ne bi sve palo na lokalne samouprave i lokalne vodovode koji su ionako ugroženi", poručio je Bulj.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene