Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog straha od ebole, vojnici se ranije vraćaju kući.


Zbog povećanog rizika od zaraze ebolom, dvojici pripadnika Oružanih snaga RH raspoređenih u UN-ovoj operaciji potpore miru u Liberiji (UNMIL) mandat će završiti nešto ranije od planiranog, odnosno do 1. listopada umjesto do studenoga.

Vezani članci Ivo Josipović (Foto: Dnevnik.hr) Josipović nakon kritika upućenih Grabar-Kitarović: ''Volio bih da me Predsjednica tuži, to bi bio zanimljiv postupak'' Stjepan Mesić, Ivo Josipović, Zoran Milanović (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Ivo Josipović: "Mnogi se pitaju je li predsjednica u Kninu konzumirala alkohol"

MORH je danas priopćio kako su dvojica stožernih časnika upućeni na rok od jedne godine u operaciju UNMIL do studenoga.

No, s obzirom na povećani rizik od zaraze ebolom predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović prihvatio je prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH te uz suglasnost ministra obrane odlučio da se skrati njihov boravak u Liberiji.

Liberija suočena s prijetnjom opće egzistencije: 'Ovo je rat s nevidljivim neprijateljem'

Naime, jedan od časnika koji je u kolovozu došao na godišnji odmor u Hrvatsku više se neće vraćati u područje operacije, dok će se drugi iz Liberije vratiti do 1. listopada, odnosno nešto prije isteka mandata. Ministar obrane Ante Kotromanović o tome je izvijestio Hrvatski sabor.

Pripadnici OSRH sudjelovali su u misiji UNMIL u Liberiji temeljem odluke Hrvatskog sabora, kojom je propisano da se u 2014. i 2015. u tu operaciju upućuju do dva vojnika, uz mogućnost rotacije, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook