Obavijesti Pretražite Navigacija
Jedna iz Srbije, druga iz BiH

Dobile hrvatsko državljanstvo, održana i svečanost: ''Prisežem svojom čašću...''

Dobile hrvatsko državljanstvo
Dobile hrvatsko državljanstvo PU vukovarsko-srijemska
Aktualno Galerija Dobile hrvatsko državljanstvo Dobile hrvatsko državljanstvo Foto: PU vukovarsko-srijemska Dobile hrvatsko državljanstvo Dobile hrvatsko državljanstvo Foto: PU vukovarsko-srijemska Dobile hrvatsko državljanstvo Dobile hrvatsko državljanstvo Foto: PU vukovarsko-srijemska +0 Dobile hrvatsko državljanstvo Galerija 1/4 >>
U prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske održano je prvi puta svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca Policijske uprave vukovarsko-srijemske Manda Mendeš, kao ovlaštena osoba, pozdravila je prisutne koji su stekli hrvatsko državljanstvo i  uputila im nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza.

''Ističemo da je državljanstvo poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti'', piše u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Žena u Tisnom 18-godišnjakinji ukrala tisuću eura Ilustracija Užas u SAD-u Izlet se pretvorio u tragediju: Autobus pun srednjoškolaca sletio s autoceste, najmanje dvoje mrtvih

Hrvatska je zbog zemljopisnog položaja i povezanosti s drugim državama atraktivna za zahtjeve za državljanstvom ljudi koji su se odlučili živjeti i raditi u našoj zemlji.

''No kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva. Osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku'', stoji dalje u priopćenju.

''Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatska državljanka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj'', izrekle su dnas tekst prisege dvije osobe koje su dobile državljanstvo, jedna državljanka Republike Srbije, a druga državljanka Bosne i Hercegovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene