Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretrpljena šteta

Dužni državi: Norac, Orešković i Grandić moraju platiti 108.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirko Norac i Tihomir Orešković na riječkom su sudu osuđeni jer su ratne 1991. naredili uhićenja i ubojstva većeg broja civila iz Gospića, Karlobaga i šire okolice.

Osuđeni ratni zločinci Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić morat će platiti oko 108 tisuća kuna državi koja je ranije obeštetila njihove dvije žrtve iz Gospića zbog zločina počinjenog 1991.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

Nepravomoćnom presudom, koja je danas objavljena na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, Norcu, Oreškoviću i Grandiću je naloženo da solidarno državi plate 107,536 kune sa zateznim kamatama od 17. travnja prošle godine te da nadoknade trošak u iznosu od 3,750 kuna, također s kamatama.

Država, koju je zastupalo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tražila je tužbenim zahtjevom da joj Norac, Orešković i Grandić isplate novac u iznosu kojem je ona Stojanki i Đorđu Boriću nadoknadila štetu pretrpljenu zbog prisilnog odvođenja i zatočenja u vojarni Perušić u listopadu 1991.

HHO brani Mirka Norca od nevladinih udruga

Oštećeni su u parničnom postupku na Općinskom sudu u Gospiću tražili naknadu štete od države koju im je isplatila novac, a potom se odlučila namiriti od Noraca, Oreškovića i Grandića koje je Županijski sud u Rijeci prije 11 godina osudio zbog ratnog zločina nad gospićkim Srbima 1991.

Tom su presudom, među ostalim, osuđeni zbog uhićenja i odvođenja Stojanke i Đorđa Borića vozilom civilne policije s lisičinama na rukama i zatočenja u najtežima nečovječnim uvjetima među znancima i susjedima koji su drugi dan ubijeni.

Prisilno umirovljeni general Hrvatske vojske Mirko Norac, kao zapovjednik 118. brigade u Gospiću i tadašnji tajnik gospićkog Operativnog štaba Tihomir Orešković na riječkom su sudu osuđeni jer su ratne 1991. naredili uhićenja i ubojstva većeg broja civila iz Gospića, Karlobaga i šire okolice, dok je Grandić osuđen na 10 godina kao primatelj naredbi.

Općinski sud u Gospiću je presudom od 15. ožujka 2011. naložio državi da Stojanki Borić isplati 35.000 kuna, a njezinu sinu Đorđu Boriću 27.500 kuna sa zateznim kamatama jer su ih pripadnici Hrvatske vojske i Vojne policije uhitili bez razloga.

Norac je u zatvoru bio od ožujka 2001. do studenog 2011. kada je pušten na uvjetni otpust. Najprije je osuđen za ratne zločine na gospićkome području na 12 godina zatvora, a zatim za zločine u Medačkome džepu na šest godina nakon čega mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

I Orešković, koji je za ratni zločin u Gospiću osuđen na 15 godina, pušten je na uvjetnu slobodu, ali je u zatvoru s prekidima proveo gotovo 13 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene