Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu za ljeto i donio odlične vijesti - ljeto će biti toplije od prosjeka.


Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca - lipanj, srpanj, kolovoz, dugoročna je prognoza za ljeto koju je na svojim internetskim stranicama objavio je DHMZ.

Hoće li ljeto biti ekstremno toplo kao prošlo ili će pozitivno odstupanje biti manje izraženo kao 2014., pa će nam se činiti kao hladnije od uobičajenog zbog viška oborina u većem dijelu Hrvatske?

Da će ljeto biti toplije od prosjeka, pokazale su analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena, s obzirom na to da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Vrućine drugom polovicom lipnja

Vezani članci Najtopliji dani ovog ljeta (Foto: Dnevnik.hr) U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina" Slika nije dostupna METEOALARM U CRVENOM Hrvatska se probudila na visokim temperaturama

Toplije vrijeme moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene.

Tijekom ljeta 2016. očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka.

Budući je tijekom ljetne sezone uobičajena pljuskovita oborina, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborine vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena.

Isto tako, uobičajena količina oborine koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, je razmjerno mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane.