Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovačka policija u suradnji s ostalim predstavnicima službi za hitne situacije posljednjih se 10-ak dana priprema za ovakav scenarij.


S obzirom na činjenicu da na dijelove zapadnog Balkana dnevno pristiže više od 5.000 izbjeglica, te zbog nastale situacije na granicama između Srbije, Mađarske i Hrvatske, postoje naznake da bi izbjeglice mogli tražiti nove rute prema krajnjem cilju - zapadnoj Europi.

Vezani članci Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata Slika nije dostupna Više od 430 tisuća ljudi prešlo do sada istočnu hrvatsku granicu

Prema pisanju crnogorskih Vesti, zbog situacije na granici Srbije i Mađarske, moguće je da određeni broj migranata izabere put preko Albanije, Kosova i Crne Gore.

Ukoliko dođe do takvog razvoja događaja, izbjeglice bi nakon prelaska tih zemalja na teritorij Hrvatske izlazile na jugu zemlje, odnosno u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Pogledajte koliko se lako u Hrvatskoj registrirati kao izbjeglica iz Sirije

Kako doznajemo iz PU dubrovačko-neretvanske, policija je u stalnom kontaktu s crnogorskim vlastima te za sada nema nikakvih naznaka da su izbjeglice krenule prema Hrvatskoj ovim novim rutama.

No, zbog razvoja situacije između Hrvatske i Srbije te Mađarske na sjeveru, postoji velika mogućnost da će brojne izbjeglice upravo taj put, rutu preko Crne gore i južne Dalmacije, pronaći najjednostavnijim za prelazak.

Stoga se, kako doznajemo, dubrovačka policija u suradnji s ostalim predstavnicima službi za hitne situacije posljednjih 10-ak dana priprema za ovakav scenarij.

Grad Dubrovnik i Županija, policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Vodovod i mnoge druge komunalne tvrtke posljednjih desetak dana rade na pripremama te dogovaraju raspodjelu poslova kako bi, ukoliko dođe do ovakve situacije, bili spremni i na vrijeme reagirali.

Hoće li postavljati šatore, graditi prihvatne centre za pružanje humanitarne pomoći ili organizirati prijevoze do nekih drugih mjesta u Hrvatskoj, za sada iz PU dubrovačko-neretvanske ne mogu potvrditi, no napominju kako će izbjeglice, ukoliko dođe do ovakvog scenarija, dočekati spremni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook