Dubrovnik je danas, misnim slavljem i procesijom koje je predvodio krčki biskup Valter Župan, po 1036. put, proslavio Blagdan svetog Vlaha. Na Festu, koja je od ove godine na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine, stigle su tisuće ljudi iz Hrvatske i inozemstva.


Središnje misno slavlje u crkvi sv. Vlaha predvodio je krčki biskup i predsjednik Vijeća za obitelj pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Valter Župan.

Vezani članci Gužve u Dubrovniku - 5 Kako do rješenja problema koji muči jednu od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija: Gužve u povijesnoj jezgri prate se i - aplikacijama Slika nije dostupna Tisuće hodočanika na Festi svetog Vlaha

U duhu Dana života, koji se danas u Hrvatskoj obilježava 13. put, odaslana je sa slavlja i poruka biskupa Župana sadržana u propovijedi "Život je blagoslov i radost".

"Promatrajući demografsku situaciju, s mnogih se strana dižu glasovi koji nas moraju probuditi na odgovornost, ako ne na uzbunu. Najsigurniji put za uništenje jednog naroda jest njegovo moralno rasulo, rasulo obitelji, dezorijentacija u odgoju, nerad i pomanjkanje ideala", istaknuo je biskup Župan.

Napomenuo je također kako su "narodi (tijekom povijesti) nestajali zbog iskvarenosti i unutarnje gnjiloće, a ne zbog vanjskog neprijatelja".

"Nismo podlegli u ratu, ali podliježemo puno perfidnijoj i mekanijoj taktici moralne nizbrdice. Oni koji nam ne žele dobro, upravo to i hoće", rekao je mons. Župan.

Poručio je kako "samo čovjek oslonjen na Boga ispravno i hrabro odlučuje" te naglasio "nadmoćnost vjere u svim životnim prilikama".

"Papa Ivan Pavao II. doživljavao nas je kao narod nade. Vjerujem da možemo biti narod nade i za budućnost", zaključio je u propovijedi mons. Župan.

Nakon misnoga slavlja krenula je procesija unutar dubrovačkih zidina, najimpresivniji čin slavlja u kojemu se nose moći Svetog Vlaha.

Dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, pozdravljajući ovogodišnje hodočasnike, uputio je i poseban pozdrav ocu nedavno brutalno ubijene Kristine Šušnajre iz Trilja, iz župe sv. Mihovila.

Središnjem slavlju Svetoga Vlaha u Dubrovniku već tradicionalno nazočni su bili i predstavnici lokalne i državne vlasti, uz dubrovačku gradonačelnicu Dubravku Šuici i županicu Miru Buconić, saborski zastupnici te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i potpredsjednik Vladimir Šeks.

Ove godine prvi put u procesiji su sudjelovali i gosti iz Indije, iz mjesta Gandaliuma u pokrajini Goi, gdje postoji crkva sv. Vlaha. Naime, u vrijeme Dubrovačke Republike dubrovački su pomorci u 16. stoljeću, godine 1553., u Gandaliumu sagradili crkvu posvećenu svom zaštitniku sv. Vlahu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju