Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazan podatak

Slabo poznate hrvatske zidine: Pogled koji otkriva stvarni život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dubrovačke zidine zna svatko, a tko dođe u Dubrovnik u pravilu ih i posjeti, zarada je milijunska. S druge strane splitske zidine koje okružuju Dioklecijanovu palaču vrlo su slabo poznate.

Najbolje o tome govori poražavajući podatak o svega 200 posjetitelja tijekom godine. Zidine Palače tek čeka cjelovita obnova, ali očito je da prvo treba korjenito obnoviti organizaciju posjeta.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija

Već godinama sjeverni zid Dioklecijanove palače uređen je i prohodan za šetače. Fantastičan pogled odozgo, s vanjska strane na Đardin i Grgur Ninski, s unutarnje skriveni dio.

Balkoni, krovovi, suši se rublje. Pogled koji otkriva stvarni život Dioklecijanove palače. Nažalost ovaj pogled vide rijetki. Na godinu samo dvije stotine posjetitelja.

Ulaz na zidine omogućava i naplaćuje Muzej grada Splita. Turista je pun grad, ali pojma nemaju da bi na zidine uopće mogli otići.

"Ne, nitko nam nije rekao za zidine", rekao je jedan par stranih turista.

Dubrovnik od ulaznica za zidine zarađuje stotine milijuna kuna. "Ove godine ćemo imat milijun i 200 ili milijun 400 posjetitelja, stotinjak milijuna kuna", tvrdi Denis Orlić, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Split bi još trebao novac za uređenje zidina koje vode duž cijele tržnice, od Pazara do Rive, te zidine iznad Rive do ulaza u Podrume. U Rodriginoj ulici se gradi novi ulaz na zidine.

"U 2. svjetskom ratu tu je udarila bomba, cijelo pročelje je palo, to tako stoji više od pola stoljeća", pojašnjava Goran Nikšić, voditelj odsjeka za staru gradsku jezgru Splita.

Gdje je novac iz EU fondova, hoće li se ikada riješiti imovinsko pravni odnosi, i kada će grad Split povijesnoj baštini dati više novca?

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene