Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovnik se protivi svim radnjama koje koje Vlada RH poduzima kako bi realizirala projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.


Dubrovačko Gradsko vijeće (GV) prihvatilo je u subotu na sjednici većinom glasova ''Deklaraciju protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu''.

Vezani članci Eksplozija u Splitu 6 Policija objavila detalje o eksploziji u Splitu: Dvije osobe su i dalje u bolnici, imaju teške ozljede Slika nije dostupna 'Mi nismo protiv istraživanja i eksploatacije Jadrana, ali uz poštivanje visokih kriterija'

Bez puno rasprave, donesen je tako dokument kojim se zaključuje da se ''Gradsko vijeće oštro protivi svim radnjama koje Vlada RH poduzima kako bi realizirala projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i izražava svoje negodovanje zbog nezakonitosti u postupcima i zaobilaženjima demokratske procedure''. Tekstom Deklaracije također se navodi kako Vlada nije uključila građane u ovaj proces putem referenduma, kao i da nije konzultirala jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Protiv Deklaracije su glasovala dva vijećnika SDP-a, osam vijećnika HNS-a i HSU-a je bilo suzdržano, dok je za Deklaraciju glasovalo osam vijećnika koalicije koju predvodi HDZ, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora, te tri vijećnika liste Srđ je Grad.

S.O.S. za Jadran: 'Hrvatski političari moraju napustiti ulaganja u projekte 'prljave energije''

''Umjesto da se s posebnom obazrivošću odnosi prema najvrednijem prostoru koji je kao takav prepoznat i zaštićen od strane najeminentnijih međunarodnih institucija, Vlada RH nudi stranim naftnim kompanijama u koncesiju prostore koji se nalaze u neposrednoj blizini nacionalnih zaštićenih morskih područja svjetske zaštićene ekološke mreže NATURA 2000 i svjetske baštine UNESCO-a'', navodi se u Deklaraciji u kojoj se, među ostalim, ističe i kako ''postoji opsežna dokumentacija iz koje je vidljivo da je podloga srednje i južne Jadranske regije iznimno nestabilna kao i mišljenja seizmologa da bi sve predložene radnje istraživanja i eksploatacije povećale rizik od katastrofalnih potresa''.

HSS-ova vijećnica Mira Buconić istaknula je da dubrovačko Gradsko vijeće mora pokazati svoj stav.

''Ovu Deklaraciju Gradsko vijeće treba prihvatiti kako bi pokazalo stav. Nije prvi put da Vlada donosi odluke preko koljena pa ih povlači. Ovdje su izravno ugroženi naši interesi i moramo jasno pokazati svoj stav. Nedopustivo je kako u postupak nisu bile uključene jedinice lokalne i regionalne samouprave i morali smo biti uključeni'', rekla je Buconić.

Ivo Jadrušić (HSU) istaknuo je kako se ekološki standardi moraju poštivati, ali kako oni nisu protiv bušenja, dok je HNS-ova Matija Ćale Mratović istaknula kako se istraživanja u Jadranu provode već 40 godina.

''Opasnost o kojoj vi govorite postoji već 40 godina, doduše eksploatacija se događa s talijanske strane, ali svejedno u Jadranu'', rekla je Ćale Mratović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju