Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIKOLA DOBROSLAVIĆ

Pobuna HDZ-ova župana zbog Beroševe reforme: "Očekujem rješenje, ovo se ne može primijeniti na sve"

Aktualno Galerija Nikola Dobroslavić - 1 Nikola Dobroslavić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Nikola Dobroslavić - 2 Nikola Dobroslavić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Dobroslavić - 3 Galerija 1/4 >>
Prema reformi koju je zamislio ministar zdravstva Vili Beroš, plan je da županijske bolnice idu u ruke države. Kritike stižu.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić još je i ranije poručio za Dnevnik Nove TV kako to nije dobar plan. S njim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

"Mi smo kao županija osnivači Opće bolnice Dubrovnik. Smatramo da to tako treba i ostati, da bi prenošenje osnivačkih prava na državu bila svojevrsna centralizacija koja je nepotrebna i bila bi suprotna od nastojanja Vlade da se učine daljnji koraci u decentralizaciji, za što moram pohvaliti ovu Vladu za ono što je do sada učinila. U svakom slučaju smatramo da ciljeve reforme, koju inače pozdravljamo, može se postići i bez prenošenja osnivačkih prava", ustvrdio je Dobroslavić u Dnevniku Nove TV.

Dobroslavić je dodao kako se dio župana slaže s njegovim stajalištem. Na pitanje novinarke jesu li to HDZ-ovi župani, Dobroslavić je kazao kako "ima i jednih i drugih".

"Imali smo nekidan sastanak s ministrom Berošem. To je bio dobar sastanak. Iznijeli smo nekoliko primjedbi i vjerujem da će se one uvažiti u daljnjem tijeku rasprave o reformi", kazao je Dobroslavić.

Do problema dolazi i kada su u pitanju domovi zdravlja.

"Smatram da je prijedlog da jedan Dom zdravlja bude u županiji racionalan. Međutim, ne može se primijeniti na sve županije. Ova županija je posebna. Nama treba iz Dubrovnika do Vele Luke tri sata vožnje", dodao je.

"Neće se zatvarati vrata domova zdravlja, ali smatram da jedan dom zdravlja, kako je predviđeno u reformi, nije primijenjiv na ovu županiju, da njen geografski položaj i udaljenost traži iznimku od tog pravila", poručio je Dobroslavić.

Odgovorio je i na pitanje može li ministar provesti reformu bez podrške župana.

Pročitajte i ovo Dražen Jurković - 3 Reforma obavijena velom tajni Poslodavci u zdravstvu upozoravaju na dugove: "To je kao da građanin dođe u pekaru i hoće kruh koji košta deset kuna, a on ima samo pet"

Pročitajte i ovo Irena Hrstić - 2 ČESTI SPECIJALISTIČKI PREGLEDI Liste čekanja i dalje duge, ustanove nižu dugove. Ravnateljica pulske bolnice: "Jesmo li mi bolesniji ili samo razmaženi..."

"On može provesti tu reformu, zna se kako se to radi. Bit će javne rasprave, itd. Smatram da se može usuglasiti i stajalište županija i nastojanja ministra. S premijerom nismo razgovarali, ali moram reći da ministar uvažava ipak stavove županija. Podsjetit ću da je u prvom prijedlogu bilo centraliziranje i domova zdravlja i Hitne medicine i javnog zdravstva. Međutim, u novom prijedlogu toga nema", ustvrdio je.

"Očekujem da se nađe rješenje da se ne prenose osnivačka prava,a da se provede reforma. Mislim da je to moguće", zaključio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene