Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomalo 'ljigavo'

DUBOKO ISPOD POVRŠINE Hrvatska bogata za još jedno otkriće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velebitske jame obiluju iznenađenjima.

Skupina međunarodnih znanstvenika otkrila je u Velebitskim jamama, duboko ispod površine, novu vrstu stonoge koju su nazvali 'had', po grčkom mitološkom bogu podzemlja.

Pročitajte i ovo Devastacija parka prirode Velebit htjeli su ostaviti trag Šarali po stijenama Velebita, oglasili se iz parka prirode: "Budite pozitivan primjer u sve lošijem svijetu" Josip Brozičević Zapeli zbog trovanja Pročelnik HGSS-a o akciji spašavanja stranaca na Velebitu: "Ovo je za njih ipak bio prevelik zalogaj. Taj dio nije za neiskusne i nespremne"

Geophilus hadesi je novootkrivena vrsta stonoge koja za razliku od ostalih stonaga iz reda Geophilomorpha, koje samo povremeno nađu utočište u spiljama i jamama, cijeli život provodi u mraku podzemlja.

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu ZooKeys u utorak, a prenijeli su ga svjetski mediji dan poslije.

Had je otkriven u tri velebitske jame, Lukinoj, Munižabi i jami Muda labudova na dubini većoj od tisuću metara.

Vodeći autor studije Pavel Stoev, profesor zoologije u Nacionalno-prirodoslovnom muzeju u Sofiji kaže da had, iako okružen potpunom tamom, živi sasvim dobro. Ima 33 para nogu na 2,8 centimetara dugom tijelu, duga ticala i krznolike pandžice što mu pomaže da u mrklom mraku detektira lovinu, ličinke, crve, pauke.

Znanstvenicima su pomoć u pretraživanju Velebitskih jama pružile kolege iz Hrvatskog biospeleološkog društva, navodi se u članku.

Iako je, kao i sve stonoge, pomalo "ljigav", had je za ljude potpuno bezopasan, kaže Stoev.

Znanstvenicima još nije poznato zašto je stonoga had počela živjeti u podzemlju, ali sigurno nije jedino novo stvorenje koje obitava u velebitskom podzemlju. Prije dvije godine je u Lukinoj jami otkrivena nova vrsta puža s prozirnom kućicom.

Stoev kaže da će takvih otkrića sigurno biti još. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene