Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

DZS objavio procjene

BDP: Gospodarstvo na početku 2018. poraslo za 2,5 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je brže nego u prethodnom kvartalu i više nego što se očekivalo, a najveći pozitivan doprinos BDP-u pružio je rast potrošnje kućanstava.

"Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2018. realno veći za 2,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2017. i to je 15. tromjesečje zaredom da BDP raste", objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porasla i državna potrošnja Stigli najnoviji podaci: Hrvatsko gospodarstvo u prvom kvartalu raslo za 2,8 posto Slika nije dostupna Procjene makroekonomista BDP: Očekuje se ubrzanje rasta gospodarstva iznad 2 posto

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,2 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2017. realno je veći za 1,5 posto, priopćeno je.

"Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u prvom tromjesečju 2018. prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan", navodi se.

Makroekonomisti procijenili rast od 2,3 posto

Podsjetimo, osam makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine procijenilo je u prosjeku da će gospodarstvo porasti za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 1,3 do 2,5 posto.

Bit će to već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine.

"Nakon podbačaja rasta u posljednjem kvartalu 2017. od tek 2 posto godišnje, trenutno dostupne objave ekonomskih indikatora upućuju na nešto snažniji rast", rekao je jedan od makroekonomista u anketi Hine. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene