Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovanje šefa VSOA-e

Državni vrh i dalje bez dogovora, oporba ujedinjena: "Jedan bolje naoružani kartel može nas napasti i pobijediti"

Aktualno Galerija Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Foto: DNEVNIK.hr Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik RH Foto: DNEVNIK.hr Bezglava vojno-obavještajna agencija - 1 Bezglava vojno-obavještajna agencija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Bezglava vojno-obavještajna agencija - 2 Galerija 1/7 >>
Politički jadno i bez ikakvog rješenja nastavlja se rasplet oko neimenovanja novog šefa vojno-obavještajne agencije. Premijer i predsjednik ne dogovaraju bitne stvari. Na Pantovčaku se sastao, a isto bi bilo i da nije, Savjet za koordinaciju obavještajnih službi. Nisu iskoordinirali ništa. Rezultate djetinjastog ponašanja vrha države prati reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Oni koji su trebali nisu sjeli za zajednički stol, zato su u vilu pod okriljem predsjedničke šume poslali izaslanike.

Sastali su se predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić, ministar Tomo Medved, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, a stigao je i ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, koji je u službi još pet dana.

Ni privremeno rješenje kako da Vojna sigurnosno-obavještajna agencija funkcionira nisu našli, tako da će se sastati još jednom do kraja tjedna.

"Bit će priopćenje brzo", rekao je kratko Medved. Drugim riječima, agencija će od drugog tjedna raditi na hladni pogon. Operativni dio neće obavljati nitko.

"Cijela ta situacija nije i ne može biti dobra, vjerujem da će do nekog rješenja i kompromisa doći. Ja mislim da se radi o dobrom kandidatu i da je Vlada predložila čovjeka koji ima sve reference", rekao je potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Razgovor s premijerom Andrej Plenković za Politico: "Potpuno sam fokusiran na posao hrvatskog premijera"

Predsjednik Zoran Milanović kandidata Miju Validžića neće. Bezglava agencija, upozorava Siniša Hajdaš Dončić, ugroza je za nacionalnu sigurnost.

"To tijelo za nekoliko dana neće biti funkcionalno. Samim time je nacionalna sigurnost ugrožena jer je VSOA jedna od najvažnijih sastavnica nacionalne sigurnosti", istaknuo je Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju i nacionalnu sigurnost.

Problemi se vuku više od godinu dana. Milanović je tražio Kinderovu smjenu, a zbog saznanja o milijunskim malverzacijama vojnu agenciju češljao je i USKOK.

"Ta VSOA treba se proventilirati, osvježiti, novo iskadrovirati", rekao je bivši predsjednik Odbora za unutarnju i nacionalnu sigurnost Nikša Vukas.

Predsjedniku Milanoviću obratila se i oporba.

"Ne očekuje da slušamo 101. litaniju o ministru Banožiću, za kojeg svi dobro znamo kakav je kapacitet, nego da se, prije svega, osvrne na konkretne korupcijske probleme", kazala je Marija Selak Raspudić.

Danijel Spajić kazao je da je jedina stvar u kojoj se slaže s Milanovićem na neviđeno u svemu onome što kaže Banožiću. "Jedan bolje naoružan kartel može nas napasti i pobijediti s obzirom na to u kakvom su nam stanju oružane snage", dodao je.

Predsjednik se jučer obrušio na vladajuće. "Ovo je ucjena, iznuda, ovako se ponašaju karteli, kabale. Nećeš tako razgovarat ni s pipničarkom, kamoli s predsjednikom", rekao je tada.

"Ako mi, recimo, predložiš Banožića za šefa VSOA -e, poslat ću ti paket lijekova", nastavio je Milanović.

Pročitajte i ovo Građani komentiraju poskupljenja Rast cijena Pitali smo građane što misle o poskupljenjima: "Više ne znam čega bih se odrekla"

Situaciju je komentirao i Hrvoje Zekanović. "Što bi trebali napraviti kada čuju izričaj koji nije ni za Slovensku ulicu, klub gdje je noćio, pretpostavljam, opijao se i družio se s kriminalcima? Treba mu vratiti istom mjerom jer 'uličari razumiju samo jezik ulice'", rekao je.

Milanović se okomio i na novinare, a kolegi Krešimiru Žabecu zabranio dolazak na presicu. "Zato što to nije medijska kuća, to se zove kartel", rekao je predsjednik.

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš rekla je da nije ni njoj uvijek ugodno odgovarati na niz pitanja, ali "to joj je bio posao" i nastavila: "Nismo mi tu na zadatku po sviđanju ili nesviđanju."

Nisu ni predsjednik ni premijer, a zbog njihova nesviđanja trpi država.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene