Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na medijske napise

Državne nekretnine detaljno o obnovi stana u Jurišićevoj: "Trebale su dvije vrste hitnih sanacija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na službenim stranicama tvrtke Državne nekretnine objavljena je reakcija na medijske napise o obnovi stana u državnom vlasništvu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, u kojemu je živio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te koji je zbog njega navodno nakon potresa brže obnovljen.

Tvrtka Državne nekretnine opisala je kako je nakon potresa proveden pregled stana u Jurišićevoj ulici. Radi se o stanu u kojem je živio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i koji je zbog njega navodno nakon potresa brže obnovljen.

Nakon što je drugi put pregledan, utvrđeno je da "su svi zidovi i stropovi popucali, nastala su oštećenja u žbuci većih i manjih razmjera te je oštećen zabatni zid, razbijene su lampe te stan nije bio u funkciji za korištenje".

Zatim je zaključeno da su potrebne dvije vrste hitnih sanacija: "obnova zidova i stropova u dnevnom boravku, kuhinji, hodniku i sanitarnim čvorovima, koji nisu konstruktivna oštećenja, te drugi dio hitnih konstruktivnih sanacija zabatnog zida koji je konstruktivno oštećenje koje se bez projekta i nadzornog inženjera ne smije izvoditi".

Pročitajte i ovo Ilustracija, norveška zastava (Foto: AFP) zadržali fizičku distancu Ukinuli većinu COVID restrikcija, ali postoji i važan razlog: "To znači da možemo ublažiti mnoge mjere"

Pročitajte i ovo Beba Palčić - 4 UPUTA BOLNICAMA Ministarstvo zdravstva oglasilo se o nestašici lijeka za palčiće, otkrili i kad se očekuje normalizacija opskrbe

"Podsjećamo, radilo se o hitnoj intervenciji (tzv. izvanrednom održavanju građevine) koja je regulirana Pravilnikom o održavanju građevina i Pravilnikom o jednostavnim građevinama, kao što je i navedeno u prvotnom priopćenju Društva zajedno s iznosom koje je trgovačko društvo uložilo u hitne sanacije konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja nekretnine", dodaje se u objavi.

Također se ističe da su "navedeni radovi ugovoreni i izvršeni u iznosu od 39.955,26 kn bez PDV-a".

Obnova stana

Iako su se suvlasnici zgrade u Jurišićevoj ulici, piše u objavi Državnih nekretnina, prije potresa odlučili izvršiti sanaciju fasade, to nakon potresa nije bilo moguće bez sanacije dimnjaka.

"Odmah nakon potresa, vlasnici stanova su u vlastitom aranžmanu pristupili ojačavanju zidova u svojim stanovima, što sukladno ocjeni statičara i zelenoj naljepnici ne podliježe obnovi od potresa", stoji u objavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odobren joj povratak Nakon pritiska javnosti: Trudna novinarka ipak će se vratiti u Novi Zeland, umjesto sunarodnjaka pomogli joj - talibani

Pročitajte i ovo Ilustracija Ništa od stabilizacije tržišta Slijedi još jedna runda APN-ovih kredita: Hoće li cijene nekretnina opet odletjeti u nebo? "Bilo koji pristojan stan košta više od tog iznosa"

Nakon što je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo odbilo da se navedeni zid sanira iz pričuve, donesena je odluka da će hitna sanacija biti provedena ide iz sredstava trgovačkog društva jer se radilo, stoji u objavi, o ugrozi ljudi i imovine.

"Radovi na zabatnom zidu, odnosno u spavaćoj i dječjoj sobi u kojima se taj zid nalazi u stanu u Jurišićevoj, započeli su 5. svibnja 2020., a završeni su 1. lipnja 2020. Radovi su otežano izvođeni s obzirom da je korisnik na vlastitu odgovornost cijelo vrijeme živio u stanu, a i namještaj Državnih nekretnina je bio u stanu te se obnavljala prvo jedna soba, a u drugu se preselio namještaj, a zatim obrnuto", pišu iz Državnih nekretnina.

"Svaka sanacija prilikom izvođenja radova otkriva i naknadno utvrđene nevidljive nedostatke, te se isti dodatno ugovaraju s investitorom. Zaključno, završni račun iznosio je 123.823,90 kuna bez PDV-a, što je uobičajena cijena (a u to vrijeme manja od primjerice cijene rušenja tri dimnjaka)", napisali su iz Državnih nekretnina.

Objavu u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene