Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav upisa na fakultete

Državna matura uvjet za hrvatske fakultete i za učenike iz BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici županijskih obrazovnih tijela BiH posjetili su danas hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) kako bi se informirali o uvođenju državne mature u hrvatski školski sustav te s tim u svezi s novim načinom upisa na hrvatska visoka učilišta, izvijestilo je to ministarstvo.

To je pitanje iznimno važno, kako se napominje, za sve maturante u BiH koji se sljedeće godine žele upisati na neko od visokih učilišta u Hrvatskoj jer će i oni, kao i hrvatski maturanti, morati polagati ispite državne mature umjesto dosadašnjih razredbenih ispita.

Pročitajte i ovo Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 matematika najveći strah Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet" Slika nije dostupna Upozorenje pred državnu maturu 'Budućim studentima bilo bi pametnije da uče'

U izaslanstvu su bili Greta Kuna, ministrica u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, Kanton Središnja Bosna, Gordana Cikojević, ministrica u Ministarstvu, znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Vjekoslav Čamber, ministar u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, te Marijan Živković, ministar u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Posavske županije.

Goste iz BiH primili su hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, državni tajnici, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje te ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Od akademske godine 2010./2011. u Hrvatskoj se uvodi novi sustav upisa na visoka učilišta. Za razliku od prijašnjih godina, od iduće akademske godine visoka će se učilišta koristiti rezultatima ispita državne mature radi rangiranja kandidata za upis na studijske programe, koje kao jedinstvene ispite na nacionalnoj razini organizira i provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja Republike Hrvatske.

Za kandidate van zemlje ispitivanje na nekoliko mjesta u Hrvatskoj

Novi sustav olakšat će budućim studentima natjecanje za mjesto na visokim učilištima jer će se jednokratnim polaganjem odabranih ispita državne mature moći istodobno natjecati za mjesta na svim visokim učilištima u Hrvatskoj za koja su zainteresirani.

Raspored ispita iz pojedinih predmeta te ispitni katalozi po kojima će se izraditi pitanja za ispite državne mature dostupni su na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (http://www.ncvvo.hr).

Maturanti u Hrvatskoj ispite državne mature polagat će u svojim školama, a za kandidate izvan Republike Hrvatske polaganje će biti organizirano u ispitnim centrima na nekoliko mjesta u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene