Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS tvrdi

Država je kriva za nelikvidnost gospodarskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika HNS-a u saborsku je proceduru danas uputio prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavama kojim se uvodi obveza javnoga naručitelja da pri sklapanju ugovora dostavi instrument osiguranja plaćanja te se zabranjuje da novi postupak javne nabave započne ako nisu podmirene obveze iz ranije sklopljenih ugovora.

'Najveći dužnik danas je država', upozorili su na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru predsjednik stranke Radimir Čačić i predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusić naglasivši da to neplaćanje stvara spiralu neplaćanja tj. nelikvidnost cijeloga gospodarskog sustava. 'U Hrvatskoj je s 1. travnja 60 tisuća ljudi nominalno radilo, a stvarno nije dobivalo plaću', rekao je Čačić.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Vili Beroš, ministar zdravstva Ministar objasnio Beroš se oglasio o nabavi uređaja za intraoperativno zračenje: "Ministarstvo ni u kojem segmentu nije bilo uključeno"

Kako je država najveći dužnik tu treba i početi rješavati problem i 'prisiliti je da počne plaćati', rekla je Pusić upozorivši da u ovome trenutku to nije moguće te da ni država zbog toga ne snosi sankcije. 'To otvara mogućnost korupcije, nekvalitetnih radova i probijanja rokova', dodao je Čačić naglasivši kako je zakon koji predlažu 'u biti zakon za izlazak iz nelikvidnosti'. Izmjenama jedino tražimo, dodao je, da Hrvatska "'ude pravna država i prestane kupovati glasove zaduživanjem bez pokrića'

75 posto novca u opticaju vezan je za državu

'Od glave riba smrdi, a ovdje to nije samo od glave jer je glava i tri četvrtine tijela država', nastavio je i naveo da je 75 posto ukupnoga novca u optjecaju (50 posto proračun, 17 posto javne tvrtke i osam posto lokalna samouprava) 'izravno vezan za državu, pa makar o tome neki ponekad okušavali i izravno lagati u kamere'. Pri tom je spomenuo premijera Ivu Sanadera i ministra financija Ivana Šukera koji su, kako je rekao, 'izjavili da se Pelješki most ne financira iz proračuna', te prokomentirao 'možete si misliti, nije šija neg' je vrat'.

Dodao je da danas u Hrvatskoj nepodmirene obveze na razini države iznose sedam milijarda kuna, te ustvrdio da one stvarno iznose 15 milijarda te da je 'osam milijarda pod tepihom'. Na pitanje hoće li biti koalicijski partner SDP-u u Zagrebu, Čačić je odgovorio kako će 'ako se nastavi dosadašnji način upravljanja HNS biti tvrda opozicija'. 'Ako iz SDP-a dođe jasan stav i odluka da se način upravljanja mijenja i postaje transparentan i s vizijom mi smo tu', dodao je.

Izjavio je da još nije bilo službenih razgovora, te da HNS ne očekuje niti traži neku poziciju ako dođe do koalicije sa SDP-om. 'Zanima nas potpuna promjena duha upravljanja gradom', rekao je Čačić i dodao će u slučaju koaliranja 'donja granica' biti 'mogućnost kontroliranja procesa. Dodao je da HNS ne može preuzimati odovornost, a da nema mogućnost kontroliranja procesa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene