Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Društvo logoraša traži proširenje optužnice za zločin u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i njegov vukovarski Centar za istraživanje ratnih zločina traže proširenje optužnice za zločin u Lovasu i za zločine počinjene u Tovarniku, jer ih, po njima, povezuju isti počinitelji.

Proširenje optužnice traži se i u slučaju "Miloš Stanimirović i drugi" koja stoji u državnom odvjetništvu, a na kojoj je 25 optuženih za zločine u Tovarniku, rekao je na konferenciji za novinare u Tovarniku Danijel Rehak, predsjednik Društva logoraša istaknuvši da je Tovarnik prvi bio na udaru agresora, a tamošnji zločini još nisu procesuirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužnica za zločine u zapadnoj Bosni Slika nije dostupna Osijek: Podignute nove optužnice za ratni zločin

"Pisat ćemo predsjedniku Republike, premijeru i Državnom
odvjetništvu, i tražiti da se istraga oko zločina u Tovarniku ubrza, a zločinci procesuiraju", rekao je Rehak.

Dodao je da su Centar za istraživanje ratnih zločina i Društvo
logoraša do sada na temelju prikupljenih saznanja podnijeli prijave za 400 osoba za koje sumnjaju da su počinile ratne zločine.

Antun Ivanković-Ćiro, suradnik Centra za istraživanje ratnih zločina, rekao je da je 25. rujna 1991. u Tovarniku formirana stanica milicije tzv. SAO Slavonije, Baranje i Zapadnoga Srijema, u kojoj je zapovjednik bio Željko Krnjajić iz Lovasa, a njegov zamjenik Milorad Vorkapić iz Tovarnika. "Uz njih u mučenju, protjerivanju i ubijanju mještana Tovarnika od 21. rujna do 10. listopada 1991. sudjelovao je i Milan Devčić iz Lovasa. Zločincima su potporu dali i Srbi iz Tovarnika predvođeni Milošem Stanimirovićem, Stevanom Srdićem te Aleksandrom Trifunovićem koji je bio civilni upravitelj Tovarnika", rekao je Ivanković.

Ivanković je istaknuo da je optužnica za zločine u Tovarniku rađena površno te da njome nisu obuhvaćeni glavni protagonisti zločina, vojni zapovjednici JNA i šefovi milicije tzv. SAO.

"Željko Krnjajić i Milan Devčić uhićeni su od strane srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine, no oni su odgovorni i za zločine počinjene u Tovarniku. Zločine u Tovarniku i Lovasu vežu isti počinitelji", ustvrdio je Ivanković 

O progonu, mučenjima, zatočeništvu i ubijanju u Tovarniku na konferenciji na novinare svjedočili su preživjeli mještani Tovarnika - Stjepan Marinković, Pavao Lukić, Miroslav Markutović i Stjepan Lukić.

Svjedočio je pred novinarima i Stjepan Peulić iz Tovarnika, jedan od natjeranih u minsko polje u tom mjestu, koji je za ubojstvo tovarničkog župnika Ivana Burika iskazom teretio čovjeka po imenu ili nadimku Kosta.

Miroslav Markutović tijekom svoga iskaza prozvao je i saborskoga zastupnika SDSS-a dr. Vojislava Stanimirovića s kojim je imao susret u Tovarniku, a koji je selom hodao naoružan pištoljem.

U Tovarniku je tijekom okupacije ubijeno 68 mještana. Iz masovne grobnice kod seoskog groblja ekshumirano je 48 žrtava, u pojedinačnim grobnicama još 13, a sedam mještana još se vode kao nestali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene