Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sustav kakav je sada u Hrvatskoj namijenjen je postkomunističkim zemljama, a mnogi smatraju kako ima iznimno loš utjecaj na javne financije.


Drugi mirovinski stup štetan je proizvod financijske industrije jer je preskup i povećava deficit i javni dug države, a ne jamči veće mirovine budućim umirovljenicima, ocijenjeno je u srijedu na okruglom stolu koji su organizirali Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH).

Vezani članci Porušeni mostovi u Ninu (Foto: Pixell) Za obnovu dvaju mostova u Ninu stradalih u poplavi država daje 27 milijuna kuna Prosvjed za Tevu u Izraelu (Foto: AFP) Udar na buduće mirovine hrvatskih građana - Teva je mirovincima odnijela 120 milijuna kuna

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić ustvrdio je da zbog uvođenja drugog mirovinskog stupa hrvatska "proračunska rupa" iznosi 71 milijardu kuna ili 27 posto javnog duga, odnosno da Hrvatska danas ne bi imala problema s javnim dugom i Europskom unijom da drugi stup nije uveden 2002. godine.

Jurčić za vraćanje sredstava iz drugog u prvi stup

Sudbina drugog stupa, kaže, pitanje je političke odluke, no ocjenjuje kako 5 posto doprinosa za mirovinsko osiguranje, koje zaposleni uplaćuju u drugi stup, treba vratiti u prvi stup iz kojeg se pokrivaju mirovine sadašnjih umirovljenika, a drugi stup pretvoriti u dobrovoljni fond. O dosad kapitaliziranim sredstavima drugog stupa trebaju odlučivati njihovi vlasnici, kazao je Jurčić.

Hrvatska nema uvjeta za drugi stup, smatra on, jer za to bi u državnom proračunu bio nužan suficit, a u državi visoka zaposlenost, stabilan gospodarski rast i stopa rasta veća od kamata na javni dug, odnosno barem 4 posto. U suprotnom, drugi stup povećava krizu i predstavlja špekulativan posao jer ovisi o kretanjima na tržištu kapitala.

S druge strane, prvi mirovinski stup predstavlja sigurnost za mirovine i djeluje kao stabilizator ekonomije u krizi, kaže Jurčić.

"Nama je stalo do održivosti i adekvatnosti mirovina, jer kada je svaka treća osoba u mirovini siromašna onda se nešto mora promijeniti", poručila je predsjedica SUH-a Jasna. A. Petrović. SUH zagovara ukidanje drugog mirovinskog stupa jer se on pokazao štetnim za javne financije i mirovine sadašnjih i budućih umirovljenika.

Mirovine za 20 godina upola niže

"Ako se zadrži postojeći sustav, mirovine će za 20 godine biti najmanje upola niže. Radi se o štetnom proizvodu financijske industrije, prije svega po javne financije i adekvatnost mirovina, no kod nas su ljudi previše upleteni u interesne skupine vezane uz tu industriju pa se o tome zapravo ni ne smije puno govoriti", rekla je Petrović.

Taj je proizvod bio prije svega namijenjen postkomunističkim zemljama, kaže Petrović i podsjeća da su ga u zadnjih nekoliko godina ukinule Poljska, Slovačka, Mađarska i nedavno Bugarska, dok su ga Češka, Malta i Srbija u startu odbile uvesti.

MUH podržava prijedlog o zamrzavanju drugog mirovinskog stupa jer je on štetan za umirovljenike, rekao je Ante Gavranović.

Nužnom smatra reformu cjelokupnog mirovinskog sustava budući da prosječna mirovina za umirovljene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju s punim radnim stažom iznosi svega 2.237 kuna, što je svega 38,7 posto prosječne plaće. To je razlog zašto hrvatski umirovljenici imaju najniži standard u EU, kaže Gavranović i dodaje da u mirovinskom sustavu ima samo 14 posto umirovljenika s punim radnim stažem.

Strah umirovljenika od kraha proračuna

Ivo Marjanović iz SUH-a istaknuo je kako se državni proračun, nakon uplate 5-6 milijardi kuna u drugi stup, za isti iznos mora dodatno zadužiti za isplatu tekućih mirovina, pa postoji opravdani strah kod sadašnjih umirovljenika od kraha proračuna, a time i mirovinskog sustava, odnosno nemogućnosti isplata mirovina.

S druge strane, zbog nedovoljne uplate doprinosa i prinosa mirovinskih fondova na temelju ulaganja sredstava drugog stupa, zaposlenici s prosječnom plaćom i s uvjetima za mirovinu od 65 godina života i 40 staža mogu očekivati 950 kuna iz drugog stupa, upozorio je Marjanović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju