Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osuđenik sa srcem u rukama'

Šimić ima knjigu: Nisam se znao nositi s darovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ognjen Šimić, kardiokirurg osuđen zbog primanja mita koji se skriva u Sarajevu napisao je knjigu u kojoj iznosi svoju verziju istine a nazvao ju je 'Osuđenik sa srcem u rukama'.

'Neočekivano sam dobio diareju, izrazito težak oblik proljeva... Počeo sam se baviti mišlju da me truju u pritvoru. Razmišljao sam na koji bi me se način moglo sustavno trovati, ta svi jedemo istu hranu. Ali, nakon utvrđivanja dijabetesa, propisana mi je dijabetična prehrana s čajem bez šećera. Znali su koje ću obroke uzeti', citat je iz knjige Šimićeve knjige kako prenosi Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno" Slika nije dostupna Promocija knjige odbjeglog liječnika Dr. Šimić: Spasite pacijenta pa vam kaže da ste to napravili zbog pršuta

Knjiga je dovršena prije mjesec dana. Na 274 stranice Šimić u detalje, s mnoštvom imena, datumima, dokumentima i ukazivanjem na kršenja Kaznenog zakona RH nastoji dokazati da je slučaj montiran te da mu se 'smjestilo' samo zato da se pred Europskom Unijom dokaže kako je Hvatska pravna država

Kao glavu korupcijske hobotnice koja je uzela njega kao žrtvu, Šimić je imenovao bivšeg premijera Ivu Sanadera. No, direktno za svoj slučaj optužuje šefa USKOK-a Dinka Cvitana, kolegu doktora Željka Fučkara, sutkinju Iku Šarić i glavnu svjedokinju Ljerku Krajinović koja je Šimiću dostavila mito od 5000 označenih eura jer nije htio odmah operirati njezina teško bolesnog oca.

Nju naziva agentom-provokatorom, koja se 'ušuljala kao miš u službene prostorije KBC-a te umornom liječniku podmetnula kuvertu s obilježenim novčanicama'. Zauzvrat je, tvrdi odbjegli kirurg, njezin otac preko reda operiran na Rebru.

Navodi i motive ostalih 'urotnika', pa tako za Fučkara kaže da se lažnim svjedočenjem morao pred USKOK-om iskupiti u zamjenu za nepodizanje optužnice zbog uzimanja 1000 eura mita, ali i zbog napretka u karijeri.

'Pojava s kojom se nisam mogao nositi su darovi rodbine pacijenata'

Detaljno opisuje pretres i pronalazak kuverte s novcem, ali ističe da se iz vrlo nekvalitetne snimke, koja je bila jedan od glavnih dokaza na sudu, vidi da ga ništa ne povezuje s kuvertom. Tvrdi da su mu prvo pretresli kuću, a kada nisu ništa našli, krenuli su u pretres prostorija KBC-a. 'U cijelom tom kaosu počeli su pretres i za čudo, za nekih petnaestak minuta, na vanjskoj strani stola, iz medicinskih časopisa izvadili neku kuvertu i uskliknuli: ‘Evo je!’ Odmah sam rekao da to nije moje i da ne znam o čemu se radi.

Ne demantira da je dobivao darove od zahvalnih pacijenata ili njihove rodbine, no nakon povratka iz Njemačke, gdje je godinama radio, na primanje poklona ga je navodno nagovorio Žarko Tomljanović, ravnatelj KBC-a Rijeka.

'Jedna od rijetkih pojava s kojom se nisam znao nositi bili su razni darovi pacijenata i rodbine. U Njemačkoj, a i Švedskoj to postoji, ali u puno manjoj mjeri. Žarko mi je objasnio da je to običaj ovog pučanstva od pamtivijeka i moli me da ne odbijam jer bi se ljudi mogli uvrijediti. Koje li greške!', napisao je Šimić u svojoj knjizi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene