Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred Oluju

Domovinski pokret traži prekid financiranja SNV-a: "Pupovac relativizira velikosrpsku agresiju"

Domovinski pokret
Domovinski pokret Foto: Domovinski pokret
Članovi Domovinskog pokreta smatraju kako je Izjavom sjećanja Milorad Pupovac omalovažažavao pobjedu Hrvatskih oružanih snaga, a traže i reakciju premijera Andreja Plenkovića.

Domovinski pokret još jednom je osudio Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća te je zatražio da se ono prestane financirati iz državnog proračuna. U svom priopćenju kažu kako je tom izjavom Milorad Pupovac omalovažavao pobjedu Hrvatskih oružanih snaga te relativizirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Komemoracija SNV-a, ilustracija Otočac i Doljani U Otočcu i Doljanima odana počast hrvatskim i srpskim žrtvama: "To nije dovoljno, ali je važna poruka"

"Nedopustivo je da SNV (ili bilo koja druga udruga financirana proračunskim sredstvima Hrvatske države) u svojim izjavama tzv. Krajinu naziva Krajinom – bez navodnih znakova, kao da se radi o nekom pravno relevantnom čimbeniku?! Još je nevjerojatnije da Pupovčevi tekstopisci izjednačavaju Hrvate, koji su se 1991. našli na meti velikosrpske pobune dirigirane iz Beograda - sa Srbima, koji su tada živjeli u slobodnim hrvatskim gradovima i nitko ih nije tjerao da se okreću protiv demokratski izabrane vlasti i svoje neovisne države. Štoviše, mnogi pravoslavni građani izabrali su Hrvatsku kao svoju Domovinu. SNV u tzv. Izjavi sjećanja priznaje da su Hrvati bili ubijani, premlaćivani, zlostavljani, protupravno zatvarani, zastrašivani i protjerivani, međutim, patnju našeg naroda bezočno koristi za izjednačavanje sa srpskim gubicima, do kojih je došlo tijekom njihove agresije na RH", kažu iz Domovinskog pokreta.

Osvrnuli su se i na pojmove "zajedničke države i jezika".

Pročitajte i ovo Predrag Marković "Napravili pustinju" Srpski povjesničar popljuvao Oluju, spomenuo i poznatog hrvatskog književnika

"Nema i nikada nije bilo ''zajedničkog jezika''. Na ovako nešto morala bi reagirati ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, ali sigurni smo da neće, s obzirom na to da upravo ona financijski bdije nad Pupovčevim političkim biltenom – Novostima, koje su spornu izjavu SNV-a publicirale u cijelosti i tempirale pred 28. obljetnicu Oluje", napisali su članovi Domovinskog pokreta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Imperativ je djelovati Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! "Nema više vremena za gubljenje i kompromise"

Najskandaloznijim dijelom smatraju onaj u kojem se govori o ''progonu Srba na području pod kontrolom tadašnjih vlasti Republike Hrvatske''.

"U prijevodu: organizacija koju vodi čelnik političke stranke SDSS - Milorad Pupovac, a koja je u koaliciji s HDZ-om Andreja Plenkovića, doslovce izjednačava četničku vlast tzv. Krajine s legalnom i međunarodno priznatom vlašću Republike Hrvatske, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom!"

Zbog svega navedenog Domovinski pokret traži javnu ispriku SNV-a i Milorada Pupovca hrvatskom narodu te očitovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome podržava li i on izjave Srpskog narodnog vijeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva neradna dana Kamo danas u kupovinu? Pogledajte radno vrijeme trgovina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Također, zahtijevaju trenutačni prekid financiranja svih aktivnosti SNV-a, uključujući i "obilježavanje tzv. Dana ustanka u Srbu, kojem smo svjedočili prije nekoliko dana, a gdje se omalovažavalo hrvatske žrtve i s govornice otvoreno vrijeđalo Katoličku crkvu".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene