Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svakom na dušu"

U Prijedoru se organizira komemoracija za žrtve Oluje, uslijedile burne reakcije: "Ono što Vučić i Dodik rade..."

U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 3
U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Aleksandar Vučić, Porfirije i Milorad Dodik Aleksandar Vučić, Porfirije i Milorad Dodik Foto: DNEVNIK.hr U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 4 U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Foto: DNEVNIK.hr U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 3 U Banjoj Luci plakati protiv Oluje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 U Banja Luci plakati protiv Oluje - 2 Galerija 1/6 >>
Kao i svake godine otkako je Hrvatska vojska u pobjedničkoj akciji Oluja oslobodila okupirani teritorij, iz Srbije, ali i Republike Srpske njihovo viđenje tog datuma. Organiziraju svoju obljetnicu na kojoj komemoriraju žrtve - i to u Prijedoru, gdje su stradale tisuće Hrvata i Bošnjaka!

Oluja - nikad više! Plakati s tim natpisom osvanuli su u Banjoj Luci. Najava je to obilježavanja, kako kažu, oružane akcije Oluja, u Prijedoru u petak.

"Nije dobro da se preko granice, bilo u srpskom dijelu u Republici Srpskoj, u BiH ili u Srbiji, nastavlja falsificiranje povijesti", poručila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Dogovor o obilježavanju pao je na sastanku Vučića, Dodika i Porfirija prije desetak dana.

"Patrijarh Porfirije i ja prihvatili smo prijedlog predsjednika Dodika da obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji Оluja bude održano u Prijedoru 4. kolovoza", napisao je Aleksandar Vučić na svom profilu na Instagramu.

Pročitajte i ovo Nenad Nešić Sramotna izjava Dodikov ministar sigurnosti kaže da je Oluja bila zločinačka akcija: "Izvršen je pogrom nad srpskim narodom"

Nevladine organizacije zgrožene su izborom mjesta jer su ratna prošlost Prijedora logori i masovne grobnice za nevine civile, žene i djecu. Ondje je poginulo oko 3000 ljudi, a više od stotinu njih bila su djeca. Uglavnom je riječ o Bošnjacima i Hrvatima.

"Oni mogu samo tamo kmečati jer su izgubili tu tzv. Srpsku Krajinu. Uvredljivo je jer je tamo nestalo cijelo hrvatsko selo, to je jedan od najvećih zločina pored Prijedora, Briševo, gdje je cijelo selo izbrisano", za Dnevnik Nove TV rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović ne prestaju reakcije FOTO U Splitu osvanuo uvredljiv i vulgaran grafit upućen predsjedniku Milanoviću

"Kažete, bit će Porfirije, Dodik. Dodik je bio prošli tjedan kod predsjednika, ako mu je to rekao, ja se nadam da mu je prenio stav Hrvatske i vrlo jasno rekao što mi o tome mislimo", dodala je ministrica kulture.

Iz Ureda predsjednika o obilježavanje u Prijedoru nemaju komentara.

Nije poznato ni hoće li Vladini koalicijski partneri iz SDSS-a stići. Oni će svoju središnju komemoraciju održati kod Otočca u četvrtak.

Za oporbu u Hrvatskoj takvo obilježavanje u Prijedoru je sramotno.

"Svakom na dušu, ono što predsjednik Vučić i njegov kolega Dodik rade apsolutno je u suprotnosti s onim što bi se trebalo raditi 30 godina nakon rata", rekao je Fred Matić iz SDP-a.

"Sporno je sve. Odabrali su mjesto... oni nikad ne rade da ne razmisle što rade. Simbolika! Prijedor! Mjesto na kojem su počinili neviđeni zločin nad Hrvatima i muslimanima", poručio je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

I dok se u Hrvatskoj priprema obilježavanje najvažnije operacije Domovinskog rata, Dodikov ministar zadužen za sigurnost Oluju je danas nazvao zločinačkom akcijom u kojoj je izvršen progon nad srpskim narodom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene