Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna zbog novih ovlasti

Doznajte što zapravo javni ovršitelji smiju, a što ne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava uzbuna zbog novih ovlasti koje je država dala javnim ovršiteljima - od nove godine smiju ulaziti u stanove dužnika i bez da im oni otvore vrata. Njihova je zadaća ubrzati vraćanje gotovo 40 milijardi kuna dugovanja.

Tisuće građana i tvrtki samo nekoliko mjeseci dijeli od posjeta javnog ovršitelja. Blagdanom, noću, čak i ako vas nema kod kuće oni mogu doći i popisati vašu imovinu. 'Točno je da možemo ući u zaključani prostor uz prisutnost dva svjedoka, odnosno policije i ovlaštenog bravara. Međutim, to je dosada mogao napraviti i sud, tako da to nije nikakva šira ovlast', kaže javni ovršitelj Vedran Vidmar.

Pročitajte i ovo Lijekovi na traci (Foto: Dnevnik.hr) dugovi veleddrogerijama Kninska bolnica tek je početak, ovrhe prijete i drugim bolnicama. Evo u kojim je gradovima situacija najgora Blokada im nije smetala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izbjegli ovrhu Pitanje koje bode u oči: Kako su bogati dužnici uz blokirane račune nastavili održavati svoj životni stil?

'Oni će to smjeti učiniti samo ako imaju dopuštenje Općinskog ili Trgovačkog suda. Neće moći ulaziti po svojoj volji', dodaje Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i jedan od najglasnijih kritičara. Mana je, kaže mnogo. Kao primjerice sustav kontrole zakonitosti ovrha. 'Sada toga više neće biti, sada će ovrhu provoditi javni ovršitelji. Moći će se staviti žalba sudu, ali nakon toga je sve gotovo', kaže Crnić.

Upozorava i da će javni ovršitelji u rukama imati golemu imovinu ljudi ili tvrtki. Ukoliko bi učinili nešto nezakonito, odogovaraju samo oni svojom imovinom. 'Što ako netko od njih pronevjeri tu imovinu, vjerovnik se na kraju neće moći naplatiti, a tko će onda odgovarati? Odgovarat će, istina javni ovršitelj, ali neće odgovarati država koja ga je imenovala', upozorava Crnić.

Javni ovršitelji uvjeravaju da će oni samo ubrzati naplatu dugova. 'U većini slučajeva to će biti moguće', kaže javni ovršitelj Vidmar. S gotovo četrdeset milijardi kuna dugovanja - na njima je svakako velika financijska, ali i moralna odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene