U tavi Marije Lulić, šefice kuhinje u hotelu Park i najbolje ovogodišnje kuharice, miješa se posebno jelo za blagdanski jelovnik. 'Rižoto od škampi s melonom u melonu je za Novu godinu i tada ćemo to kao i danas prezentirati', rekla je Marija. U hotelskoj je kuhinji gužva i nizanje delicija.
'Klice, mlade klice karamelizirane, a ispod je pjenica od avokada koju smo lijepo pasirali. Tu kao što vidimo imamo carpacio koji smo zarolali, od grdobine, bijele ribe s tunom i s mladim koprom', ispričao je kuhar Nikola Eterović. Od ribljih i mesnih filea do kuglofa slanih i slatkih - to su jela koja Split nudi kako bi privukao turiste u ovo blagdansko vrijeme.
>> Kako se ove zime ne udebljati...
'Split se trudi da iz godine u godinu ima što bolju turističku ponudu pa ujedno tako i gastronomsku ponudu. Danas nudimo naša tradicionalna jela, jela koja se blaguju na dane blagdana pa zato danas i pripremamo ovako specifična jela', rekla je Alijana Vukšić iz Turističke zajednice grada Splita.
Za istinsko uživanje u jelu potrebno je osjetiti umami - peti okus za što je zaslužan glutamat. 'Jedna aminokiselina izaziva taj jedan lijepi osjećaj ugode i ovo je vrijeme umamija. Ovo blagdansko vrijeme je jako puno namirnica koje su fermentirane odnosno kiselih jela i sušenih jela, što zapravo jamči dostatan unos aminokiseline po kojoj ćemo svi imati blagdanski umami', pojasnila je Olja Mrtinić, nutricionistkinja.
Stoga, da bismo osjetili umami ili pravu slast, dovoljno je da u jelovniku bude tvrdih sireva, ukiseljenog povrća, sušenih i dimljenih jela, plodova mora i gljiva.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"
-
Užasni prizori
FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu
-
Suzana, ne ide to tako
Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica