S dolaskom hladnih zimskih dana trebalo bi prilagoditi i organizam kako bi što bolje izdržao niske temperature i efikasno iskoristio namirnice koje unosimo u sebe. Iako se svi volimo držati bakinih recepata koji nam pomažu da se ugrijemo u hladne dane, možda biste se ipak trebali informirati koje namirnice nam znače više tijekom zime.
Pročitajte i ovo
ŠTO NAS ČEKA?
Dugoročna zimska prognoza: Gdje će biti snijega, kakav će biti Božić i kamo na skijanje
NISMO SAMODOSTATNI
Podaci koji bacaju Hrvatsku na koljena: "Kada nestane oružja, tada države padaju, a kada nestane hrane, onda dolazi do onog najgorega"
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Ostavio djevojku da se smrzne
Kamera uhvatila trenutke jeze u Alpama: "Jedna svjetiljka se odvaja i nastavlja sama, dok druga ostaje i gasi se"
Oglasila se premijerka
Snažan potres pogodio Japan, osjetio se i u Rusiji: Izdano upozorenje, tsunami pogodio dijelove zemlje, evakuacija u tijeku
Još početkom jeseni smo kontaktirali nutricionista dr. sc. Ignaca Kuliera koji nam je već tada rekao kako bi obroci kojima ćemo se hraniti tijekom jeseni i zime trebali imati više kalorija od laganih obroka koje bismo trebali konzumirati ljeti. No, ipak ne treba pretjerivati. Iako zimska prehrana podrazumijeva meso kod svih osim kod vegetarijanaca i vegana, treba pripaziti da ti obroci ne budu premasni. A za one koje ne jedu meso tu su – jaja.
Na popisu poželjnih namirnica nalazi se, naravno, voće i povrće. 'Fine domaće juhice od povrća daju nam okrjepu u hladnim danima, a ne smijemo zaboraviti ni na domaće čušpajze', rekla nam je nutricionistica Tina Mihalj. Mihalj kao vrlo važne namirnice zimi ističe kelj, bundevu, repu, češnjak, brokulu, korjenasto povrće i kestene. 'Ne biste vjerovali koliko vitamina B, kalija i magnezija ima u kestenima. Njih bih svakako preporučila ukomponirati u zimski jelovnik. Što se tiče voća definitivno naranče i grejp koji su prepuni vitamina C', kaže Mihalj.
>> Pet savjeta kojima ćete u pet tjedana živjeti zdravije
A što je sa svim onim delikatesama koje sa sobom donose zimski dane, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. 'Iako se mnogi lako 'navuku' na čvarke, kobasice i slaninu to su namirnice koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama jer su vrlo masne', kaže Mihalj.
'Ovo će možda razveseliti velik broj Hrvata. Naime, popularna sarma je zapravo jako dobar obrok zimi. Kiseli kupus ima jako puno vitamina C zbog čega je vrlo pogodan za naš organizam zimi. Isto vrijedi i za kelj. Ljudi možda ne znaju, ali kelj ima više vitamina C od naranče', dodaje Mihalj.
A što bismo trebali izbjegavati? Ovi podaci neće biti po volji obožavateljima maminih i bakinih božićnih slastica. 'Slatkiše i kolače bi također trebalo svesti na minimum. Oni nisu nužno loši ukoliko se rade od integralnih namirnica i bez rafiniranog šećera, ali to u našim krajevima najčešće nije slučaj', rekla nam je Mihalj.
Dakle, primite se domaćih juhica i čušpajza, svježeg voća i povrća i zdrav organizam tijekom zime vam je zagarantiran.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook