Martina Dalić i Andrej Plenković (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Martina Dalić i Andrej Plenković (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

USKOK bi se uskoro trebao početi baviti kaznenim prijavama podnesenim protiv Martine Dalić zbog afere Hotmail.


Kaznene prijave koje su zbog afere Hotmail protiv Martine Dalić podnijeli Živi zid i Slobodna Hrvatska pristigle su na Općinsko državno odvjetništvo, no budući da ono u ovom slučaju nije nadležno, bit će proslijeđene USKOK-u, doznajemo iz DORH-a. Državno odvjetništvo, kako se doznaje, cijelu aferu prati od objave prvih spornih e-mailova.

Vezani članci Mito, ilustracija (Foto: Pixsell,Dubravka Petric) Podignuta optužnica protiv šefice u HZMO-u i još 20 osoba: Uvećavali mirovine za 1000 do 2000 eura mita Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 USKOK provodi veliku istragu zbog primanja mita: Osumnjičena i dvojica ravnatelja nacionalnih parkova

U slučajevima kad postoje elementi sumnje da su umiješani državni dužnosnici, u priču se automatski uključuje USKOK koji se treba početi baviti izvidima.

Kako doznajemo, po ovim će se prijavama postupati žurno, a između ostalog cilj je utvrditi vjerodostojnost mailova. Paralelno s mailovima, policija provjerava i navodnu SMS prepisku između Martine Dalić i premijera Plenkovića koje je Ivica Todorić proslijedio Hrvatskom helsinškom odboru.

Čelnik HHO-a te je SMS-ove proslijedio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a kako neslužbeno doznajemo iz SOA-e, utvrđeno je da su SMS-ovi lažni.

Kako je neslužbeno potvrđeno Dnevniku Nove TV, prema SOA-i nije bilo zahtjeva da se provjerava elektronička pošta, već samo da se utvrdi je li neka treća osoba provalila u mail Martine Dalić. 

Dnevnik Nove TV jučer je pak neslužbeno doznao kako je SOA utvrdila da e-mail Martine Dalić nije hakiran te kako je vjerojatno netko od sudionika prepiske zapravo krtica, koja je dilala dijelove mailova.

Podsjetimo, čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić izvijestio je da su danas, 48 sati nakon što su podigli kaznenu prijavu, posjetili DORH da vide što su po njoj učinili te najavili da će svakih nekoliko dana ići u DORH provjeravati, vršiti građanski pritisak i pitati što se radi jer je to "njihovo zakonsko pravo".

"Zagrizli smo za ovo i nećemo pustiti, kao što smo i za mnoge druge stvari zagrizli jer hoćemo da se poštuju zakoni i da u Hrvatskoj zaživi pravna država, što do sada još nismo imali", poručio je Sinčić.

Od nadležnih institucija Sinčić je zatražio i da se ispita Plenkovićeva imovina prije i nakon afere u Agrokoru.