Rasprava o prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor započela je u srijedu navečer iza 20 sati, a saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako je smisao tog prijedloga nastaviti započeti posao i pokazati kako je Agrokor nastao, rastao, kako nas je gutao, i na kraju progutao.

Galerija


Kako bi se u Saboru raspravljalo o aktualnoj aferi Hotmail i stanju u Agrokoru, mostovci su prikupili 30 zastupničkih potpisa te na temelju mogućnosti predviđenih Poslovnikom uputili Saboru zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor kako bi se omogućilo ponovno pokretanje rasprave o Agrokoru.

Vezani članci Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) U Virovitici zabranjena konferencija za novinare Mosta, Grmoja: "Nečuveno ponašanje šerifa iz HDZ-a" Ivan Pernar i napad laserom (Foto: Dnevnik.hr) VIDEO Pogledajte što se Pernaru jučer dogodilo (i tko mu je to učinio)

"Smisao prijedloga je nastaviti započeti posao i pokazati kako je nastao, kako je rastao i kako nas je gutao i na kraju progutao Agrokor. Tko je sve bio uvezan i gdje su završili svi silni državni novci ulupani u vreću bez dna jednog čovjeka i njegove obitelji. I svih onih naslonjenih na njega", rekao je Grmoja predstavljajući prijedlog oporbenih zastupnika.

Smisao je, dodao je, pokazati kako su građani Hrvatske spašavali Agrokor od njegova nastanka.

Grmoja je na početku rasprave zamolio potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića da raspravu prebaci za četvrtak s obzirom da je kasno započela, a zanima javnost.

Brkić je odbacio taj prijedlog uz objašnjenje da kad se određivao dnevni red nije moglo predvidjeti dokad će rasprava o točkama trajati.

Oporba snažno podržala SDP-ov prijedlog izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Saborska oporba u srijedu je snažno podržala SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima, SDP-ov je to odgovor na aferu Hotmail, što je oporba iskoristila da još jednom ustvrdi da je premijer znao za sve što se u toj aferi događalo i da mora politički odgovarati.

Premijer je znao za sve što se događalo, politika je od prvog dana utjecala na Agrokor, premijer se ne može izvući od političke odgovornosti, poručili su Peđa Grbin i Arsen Bauk iz SDP-a, čijih je samo pet zastupnika bilo u sabornici u trenutku kad je počela rasprava o predloženom zakonu. 

Plenković je znao u veljači da se formira grupa Borg, znao je da se ta grupa ne sastaje bez veze, da će, a to se vidi iz objavljene korespondencije, izabrati svojeg čovjeka, svojeg povjerenika, navodi Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ).

Nalazimo se u močvari dubljoj od Fimi medije, sve što se radilo u vrijeme Ive Sanadera je "mala beba" u odnosu na ono što radi Plenković, ustvrdio je Željko Jovanović (SDP), tvrdeći da svjedočimo sukobu interesa "epskih razmjera".

HDZ: Povjerenika imenuje sud, Vlada ga samo predlaže

Da bi u spomenutom zakonu trebao biti i izvanredni povjerenik u sistemski važnim tvrtkama, Grbin argumantira time što njega ne bira ni sud ni vjerovnici ni dotadašnji vlasnik, već Vlada. Vlada je jedina ovlaštena predložiti ga, ali i pokrenuti postupak za njegovu smjenu, kaže Grbin, pozivajući se na slučaj bivšeg povjernika Ante Ramljaka.

Da bi izvanrednog povjerenika trebalo "ugraditi" u spomenuti zakon, smatra i Most. Izvršna vlast ima odlučujući utjecaj kod njegovog imenovanja, u pitanju je politička odluka u kojoj sud ima samo formalnu ulogu, kaže Robert Podolnjak, pitajući se može li sud uopće odbiti Vladin prijedlog.

Vlada, kao i klub vladajućeg HDZ-a, ne prihvaćaju SDP-ov prijedlog, tumače kako izvanrednog povjerenika imenuje sud, Vlada ga samo predlaže, pa se ne može smatrati dužnosnikom.

Prijedlog vam nije konzistentan, poručuje SDP-u Branko Bačić, te ističe kako predmetno pitanje treba riješiti sustavno što Vlada najavljuje.

Sud je isključivo nadležan nadzirati rad povjernika, ističe i Marija Jelkovac (HDZ), tumačeći kako ni stečajni upravitelji nisu dužnosnici. Izvanredni povjerenik nije na plaći države, plaćaju ga vjerovnici, kaže Branko Hrg (HDS).

Koga to smeta da u Zakonu o sprječavaju sukoba interesa bude i izvanredni povjerenik, pita se Anka Mrak Taritaš (Glas), ako zastupnici moraju dati imovinske kartice, zašto to ne bi učinio i netko koga je predložila Vlada i tko upravlja "predmetom" od 60 milijardi kuna, dodaje Davor Vlaović (HSS).

Iako samu namjeru drži dobrom, Klub SDSS-a rezerviran je prema SDP-ovoj zakonskoj inicijativi. Treba nam set sistemskih zakona koji će učiniti transparentnim odnose države i nedržavnih aktera, kaže Milorad Pupovac i apostrofira dopune zakona o sprječavanju sukoba interesa, o lobiranju, o pranju novca

 

Tijek sjednice Sabora:

15:03 Željko Reiner (HDZ) prigovorio je Sinčiću što se nije držao teme dok su oporbeni zastupnici Mosta i SDP-a podržali Sinčića ustvrdivši kako je dozvoljeno govoriti općenito.

14:40 U popodnevnim satima u Saboru se raspravljalo o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, no Sinčić je iskoristio priliku kako bi pričao o aferi Hotmail.

"Tko će imati najviše koristi od svega ovoga. Onaj, da ne kažem sotona u Londonu", kazao je Sinčić misleći pritom na Ivicu Todoriću.

Kazao je kako je tajming vrlo zanimljiv te će biti vrlo zanimljivo zašto je mailove netko poslao u medije i zašto baš sada.

10:14 "Hvala vam gospodine Beljak, skoro ste me nagovorili", odgovorilo mu je Jandroković i nakon toga odredio stanku.

10:13 "Vi ste se pokazali kao hrabar čovjek gospodine Jandroković. Kome vi presudite, toga sljedeći dan više nema. Kao čovjek i saborski zastupnik zahvalan sam što ste naš zahtjev uvrstili na dnevni red. Dajte napravite još taj mali korak i stavite tu točku prvu na dnevni red", kazao je Beljak.

10:12 Predsjedavajući Gordan Jandroković je kazao kako je zahtjev oporbe uvršten na dnevni red prvi radni dan nakon podnošenja zahtjeva.

"Neću mijenjati dnevni red. Rasprava o vašem zahtjevu na red bi mogla doći već u podne. Nema cjelonoćnih rasprava", kazao je Jandroković.

10:05 Gordan Maras (SDP) zatražio je stanku nakon što je Jandroković najavio da će točka o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor biti zadnja na današnjem dnevnom redu.

"Tražimo da to bude prva točka dnevnog reda", rekao je Maras, a njegovom zahtjevu pridružio se i Nikola Grmoja.

10:00  "Klub zastupnika SDSS- a i ja mislimo da, kada bi zastupnici vladajuće koalicije pravom mjeri htjeli odgovoriti onima koji kažu izbori sada, njima trebali reći - evo, izvolite. Ako baš toliko hoćete izbore u ovom trenutku  - izvolite. Dat ćemo vam izbore pa da vidimo što ćete napraviti, da vidimo kakvu ćete Vladu sastaviti", kazao je Milorad Pupovac.

Osvrnuo se i na izvješće Europske komisije ustvrdivši kako su oni koji ne znaju razliku između Petrove gore i Ravne gore ustaše.

9:58 Branko Bačić (HDZ) podsjetio je kako je lex Agrokor usvojen u Saboru te je spasio hrvatsko gospodarstvo.

"Ovaj trenutak sam pogledao anketu, HDZ je daleko najjači, više nego Most i SDP zajedno. Toliko o tome što hrvatski građani misle o HDZ-u, Mostu i SDP-u", rekao je Bačić.

9:53 Krešimir Beljak (HSS) kazao je kako je afera Hotmail sramota za cijelu državu.

"Dogodila se neviđena pljačka i ovo je nešto najgore što se dogodilo HDZ-u u zadnjih 27 godina. Konkurencija je bila velika i teško je bilo nadmašiti sve one koji su kroz HDZ Hrvatskoj naštetili više nego četnici i Turci kroz cijelu povijest zajedno. Ja HDZ više neću nazivati strankom nego sektom. Srušite ovu vladu i raspišite izbore jer nemate više ni trunke povjerenja. Iziđite na izbore pa ćete vidjeti što će reći vaši birači. Dosta je bilo, doista je gotovo, vrijeme je za izbore. Ja ću glasati protiv HDZ-a po cijenu da više nikad ne vidim Sabora", kazao je Beljak.

9:52 Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako su mailovi iz afere Hotmail pljuska u lice svim zastupnicima.

"To je sramota hrvatske države i svih nas", kazala je.

9:45 Bojan Glavašević (SDP) tražio je povredu poslovnika zbog obraćanja Željka Glasnovića, no Jandroković je ustvrdio kako povrede nije bilo te je Glavaševiću iznio opomenu.

9:41 Željko Glasnović (nezavisni) također se osvrnuo na izvješće Europskog vijeća o rastu netrpeljivosti u Hrvatskoj.

"Vi ste komunisti, vaši su mozgovi uništeni i niste željeli hrvatsku državu. Katolici su ti koji su ugroženi. Ja ne znam nijedog Roma koji je napadnut u Hrvatskoj. Gdje su policijska izvješća o tim napadima", kazao je Glasnović.

9:39 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se vladajući ponašaju poput Borga te ne razmišljaju svojom glavom.

"Narod više ne vjeruje vladi. Svi vi postali ste taoci loših odluka nekolicine ljudi i s njima povezanih interesnih skupina. Sve što vam ostaje je ponavljati "stabilnost, stabilnost, stabilnost"

9:32 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako je u ponedjeljak postalo jasno da je premijer duboko upleten u aferu Agrokor.

"Plenković je sve znao i mailovi to pokazuju. Očito se trgovalo informacijama i pogodovalo. Ovaj put neće proći pokušaj kupovine vremena. Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka. Gdje je nestala politička odgovornost svih vas koji ste do jučer podržavali Dalić? Zašto DORH još ne postupa, postoji li politički pritisak na DORH i SOA-u", kazao je Bernardić.

Istaknuo je kako Vlada više nema politički legitimitet te su zbog toga u proceduru uputili zahtjev za samoraspuštanjem Sabora.

Osvrnuo se i na izvješće Europskog vijeća o porastu netolerancije prema nacionalnim i seksualnim manjinama.

"Tu istu vladu podržavaju predstavnici manjina koji se po ovom izvješću osjećaju ugroženima. To znači da ti isti predstavnci manjina podržavaju to nasilje nad članovima njihove manjinske zajednice te širenje ustaštva i mržnje", rekao je Bernardić.

9:30 Sabor je rad počeo zahtjevima za slobodno izjašnjavanje (nekadašnje stanke)