Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo novo izvješće

Afera puno, a tužitelja malo: DORH troši stotine tisuća kuna na natječaje na koje se nitko ne javlja

Aktualno Galerija Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 6 Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 2 Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 3 Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 4 Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović donosi detalje izvješća o radu državnih odvjetništava u prošloj godini koje je stiglo u Sabor. Kao nikad ranije glavna državna odvjetnica ističe da zbog malih plaća ne mogu naći kadrove. Natječaji propadaju, a na njih troše stotine tisuća kuna.

Iz stotina stranica izvješća Državnog odvjetništva (DORH) može se iščitati da je tužiteljstvo prošlu godinu usporavao manjak ljudi. Razlog je to za glavobolju glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek.

Ona upozorava da je apsolutni prioritet podignuti plaće tužiteljima i službenicima. Kaže i da troše stotine tisuća kuna na natječaje na koje se nitko ne javlja, a žali se i da će vrlo brzo doći u situaciju kad neće moći ažurno obavljati svoj posao. Na potezu je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Nisam stigao pogledati izvješće. Međutim, moram istaknuti da upravo pripremamo izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika da bi s povećanjem plaća privukli nove tužitelje u Državno odvjetništvo. Tako da i ovo povećanje koje je predviđeno kroz taj zakon ide u tom smjeru da privuče nove tužitelje, da poboljša uvjete rada u Državnom odvjetništvu", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Provjereno: Rad DORH-a i USKOK-a - 3 Donosi Provjereno Potresi u DORH-u i USKOK-u: "Informacije iznutra kažu da su se neki slučajevi doslovce skrivali od vrha Državnog odvjetništva kako bi se mogli finalizirati"

Ukupno je 640 tužitelja, a još je 181 prazno mjesto za taj posao. U cijeloj godini nisu dobili nijednog vježbenika prava. Malo je ljudi, a još je manje riješenih predmeta. Ipak, pohvalili su se da su ostali na razini s 97 posto potvrđenih optužnica. U izvješću izdvajaju i optužnice podignute protiv Josipe Čuline, Gabrijele Žalac, postupke protiv bivših ministara Darka Horvata, Josipa Aladrovića i drugih političara.

Oporba će teško podržati izvješće DORH-a

Od oporbe, zbog niza afera, podršku za izvješće Zlata Hrvoj Šipek teško da će dobiti.

"Gospođa Hrvoj-Šipek je priznala da su im propusti što nisu dovoljno jasni, što nisu dovoljno transparentni, što nisu dovoljno okrenuti javnosti. To se nije popravilo ni u 2022. niti u 2023. godini. Čak štoviše, i zbog ovih događanja oko Vanje Marušić opet imamo situaciju da se Sabor baš previše ne doživljava", rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

"Rad DORH-a ne samo da nije zadovoljavajući, nego je očito da je DORH potpuno pod kontrolom vladajućih. Vidimo sada da se protiv ovog vozača neće pokrenuti nikakav postupak. Tu nije bilo niti bilo kakvog zataškavanja niti bilo kojeg razloga zbog kojeg bi šefica USKOK-a morala otići", rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć"

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Nakon razrješenja Vanje Marušić Što je radila glavna državna odvjetnica kod Plenkovića u Banskim dvorima? "Mostečak sjeda u vruću fotelju''

Na kritike oporbe uzvratio je premijer Andrej Plenković.

"Nije možda na meni da radim taj marketing, ali ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu, onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima nekakav upliv na rad DORH-a ili da utječe na neke procese ili da se nešto ne može raditi sukladno zakonu. To je smiješno. Kad gledate konkretno, i to s visokoprofilnim slučajevima, DORH je neovisan", rekao je.

Dok se javnost bavi njihovim aferama, onih koji se trebaju obračunavati s korupcijom sve je manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene