Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radi usporedbe inkriminacije za koje je terećen pred haškim sudom i one u pred Županijskim sudom u Osijeku, DORH pokreće analizu Šešeljeve presude.


Pred Županijskim sudom u Osijeku podignuta je optužnica protiv Vojislava Šešelja, priopćeno je iz DORH-a.

Vezani članci Nizak vodostaj Drave kod Osijeka - 2 Iz grada na Dravi stižu prizori kakve se rijetko viđa: 17 godina je prošlo otkako su Osječani zadnji put šetali koritom europske Amazone Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

Pojašnjavaju kako je na osnovi kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Odjel kriminalističke policije, od 21. rujna 1995., zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i dr. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (OKZ RH) protiv prvookrivljenog Veljka Kadijevića i dr. (25. okrivljenik je Vojislav Šešelj), Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 30. studenoga 1995. podnijelo zahtjev za provođenje istrage za navedena kaznena djela.

Na osnovi spomenutog zahtjeva Županijski sud u Osijeku je 5. siječnja 1995. donio rješenje o provođenju istrage te rješenje o određivanju pritvora protiv svih okrivljenika kao i okrivljenog Vojislava Šešelja. Isti dan sud je donio naredbu za izdavanje tjeralice protiv svih okrivljenika.

Nakon procesa mirne reintegracije tijekom 1997. spis je dostavljen na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je 24. prosinca 2002. pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv desetorice okrivljenika: Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića, zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i dr.

Cjelovita optužnica je objavljena kao prilog uz priopćenje od 28. rujna 2007.

Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 4. travnja 2007. spis je premješten u rad na Županijski sud u Osijeku.

Sukladno čl. 21. Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava nakon što je Tužiteljstvo MKSJ-a podiglo optužnicu protiv Vojislava Šešelja, Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju ima primat u vođenju kaznenog postupka u odnosu na kazneni postupak protiv istog okrivljenika i za isto kazneno u Republici Hrvatskoj, a sve sukladno navedenom Zakonu kao i Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom, slijedom čega je sud donio odluku o prekidu postupka protiv okrivljenog Vojislava Šešelja.

Nadležna pravosudna tijela Republike Hrvatske su u potpunosti surađivala s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju kao i sa samim Tribunalom na način da su istima ustupljeni svi podaci iz spisa predmeta protiv okrivljenog Vojislava Šešelja i dr. zbog kaznenih djela ratnih zločina u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da je optužnica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta mijenjana, državno odvjetništvo će izvršiti analizu nepravomoćne presude MKSJ-a radi usporedbe inkriminacije u toj presudi i zločina za koje se okrivljenog Vojislava Šešelja tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja državnog odvjetništva.