Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje izvida

DORH istražuje zabijanje skele u crkvu Sv. Vlaha!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku provodi izvide zbog načina saniranja zida crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku, objavljeno je na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

Dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo počelo s izvidima na temelju objavljenih navoda o tome kako je građevinska tvrtka, kao izvođač radova sanacije zida crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku, zaštitnu skelu na zid stavila tako da ju je zakucala izravno na kamen, navodi se u priopćenju DORH-a.

Radove na obnovi crkve sv. Vlaha u Dubrovniku provodi zagrebačka tvrtka Hedom d.o.o., a poslove sanacije dobila je na javnom natječaju kojeg je raspisao Zavod za obnovu Dubrovnika.

Kako je prije nekoliko dana priopćila Uprava za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Dubrovniku, izvođač je u radu naišao na teškoće u sidrenju skele uz vanjsko lice zida crkve sv. Vlaha, no o tome nije obavijestio konzervatore niti je zatražio stručno mišljenje.

Iako je po projektu skelu trebalo sidriti na 53, usidrena je na 28 mjesta, polovica tih sidrišta su nove rupe, a o tome se, po konzervatorskom i stručnom mišljenju, trebalo dogovoriti s konzervatorskom službom i stručnim nadzorom.

Nova bušenja kamena značila su i nova oštećenja pa je zbog odgovornosti za kulturno dobro zatražen nadzor inspekcijske službe uprave za zaštitu kulturne baštine. Na gradilištu je utvrđen velik broj starih oštećenja na plaštu zida do vijenca, broj sidrišta nove skele u postojećim sidrištima i broj novih oštećenja te je zatraženo stručno vještačenje izvedenih radova te prikaz zatečenih oštećenja, navela je Uprava za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Dubrovniku. (Hina)

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene