Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje 1,2 milijarde kuna

DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvjestilo da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Agrokor nezakonito.

Državno odvjetništvo izvijestilo je da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Agrokor nezakonito.

U Državnom odvjetništvu kažu da nisu zaprimili odluku Visokog kaznenog suda, ali su upoznati sa sadržajem objavljene odluke.

"Nakon prouke odluke i u njoj iznesenih razloga zbog kojih Visoki kazneni sud Republike Hrvatske nije prihvatio argumente iznesene u žalbi nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, odlučit će se o daljnjem postupanju.

Sukladno tome, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će tada donijeti daljnje odluke, nastavno na ranije dane izjave i odgovore", navode u priopćenju.

Odbijene žalbe tužiteljstva i dvoje okrivljenika

Visoki kazneni sud u ponedjeljak je izvijestio da je odbio žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.

"Državni odvjetnik je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016.", objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Ističu i kako su utvrdili da je "prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu".

"Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli djelatnici 'hrvatskog tima' tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerilo izradu tog dijela nalaza i mišljenja", naveo je sud.

Navode da je vještak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju.

KPMG radio za Agrokor i u vrijeme izvanredne uprave

KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave poslovala s Agrokorom, a taj "kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja", izvijestio je sud.

Ističu da je zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i vještaka. Postojanje tog razloga ima za posljedicu, dodaju, da se taj nalaz i mišljenje ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao preko milijun eura, nezakonit, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene