Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnje u plaćanje protuusluge

Donacije strankama: Uvjerenost u političku opciju ili dobra računica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznate tvrtke i poduzetnici godinama financiraju političke stranke. O motivima otvoreno ne govore, no uvijek postoji sumnja da novcem uloženim u stranke zapravo plaćaju protuusluge. Anđelko Leko jedan je od najvećih HDZ-ovih donatora. Istodobno ne poštuje poslovne dogovore i obveze prema državi.

Kralj Hrvatskih hotela kako vole nazivati Anđelka Leku kupio je nekadašnji ponos Župe Dubrovačke Hotel 'Orlando' u Srebrnom. Iako ga je ugovor obavezao na hitnu obnovu hotel je i danas devastiran. Leko nije kažnjen za nepoštivanje ugovora, ali novac je dao HDZ-u. 'Ja vjerujem da gospodin Leko ima najbolje namjere da to uredi sukladno novom urbanističkom planu. Dosada se mogao riješiti samo hotel u postojećim gabaritima. To su dvije odvojene stvari i ja ih ne bi htjela povezivati', kaže gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila Ilustracija Mala škola izbora Koliko stranke smiju potrošiti na promidžbu i kako se prikupljaju donacije?

Slučaj je prijavljen na odvjetništvo, no Srebrno je i dalje devastirano, a na račun HDZ-a Leko i dalje uplaćuje donacije. Osim Leke HDZ-u je donirala i Spačva te Vindija. A Vindija je jedna od tvrtki koju je premijer Sanader posjetio najviše puta. Po potrebi cijela vlada se postroji na otvorenju Vindijinog pogona.

Posrnula Spačva najveći je donator HSS-a. Novac su, kažu dali prije krize dakle prije otpuštanja radnika. Za razliku od HDZ-a, HSS ne može ni pomisliti na vraćanje novca. 'Mi im na žalost taj novac ne možemo vratiti jer je potrošen mi smo s 25 ostali na 16 djelatnika stranke', objašnjava glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.

Na Iblerov trg uplaćeno je tri puta manje donacija nego HDZ-u. No postoji ista strast prema limenim ljubimcima. Chrysler koji je dobio na korištenje Milanović, te kombi za stranačke potrebe najveća su donacija. Ima SDP i svojeg Leku. Zastupnik Leko jedan je od troje SDP-ovaca koji je pojedinačno stranci dao najviše novca. Zoran MIlanović dao je tek 1200 kuna.

HNS-ovi donatori su darežljivi. Najviše je dao Čačićev Koning. Upravo je Čačić pojedinačno i jedan od najširokogrudnijih HNS-ovih donatora. Donacije su objavljene, zakonska obaveza ispunjena, a o tome da je sve čisto treba vjerovati na riječ i čekati reviziju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene