Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uspješno okončane drame

Domaći stručnjak o uspješno provedenoj akciji spašavanja dječaka na Tajlandu: "To je remek-djelo, kroz ušicu igle pronašli su rješenje"

Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr)
Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je Dinko Novosel, tajnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a, ujedno predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije. Novosel se osvrnuo na uspješno provedenu akciju spašavanja 12-ero dječaka i njihova trenera iz poplavljene špilje na Tajlandu.

Recite nam, koliko je bila zahtjevna ova akcija spašavanja?

Pročitajte i ovo Spašavanje iz špilje PET GODINA KASNIJE Dječak koji je preživio tajlandsko spašavanje iz špilje preminuo u Velikoj Britaniji Pismo trenera roditeljima (Foto: Thai Navy Seal/Facebook) Heroj je rođen Trener koji je dječake uveo u špilju ispričao se roditeljima, vrlo brzo odgovorili su mu porukom koja je dirnula sve

Izuzetno zahtjevna. Ako se uzme da je samo speleoronjenje toliko rizično, znači da se tek mali broj ljudi to usudi (raditi), a ovdje morate imati na pameti da je tu bilo i 12-ero djece s trenerom, od kojih su neki čak i loši plivači ili neplivači. To je rizično za same ronioce, a vi ste se ovdje morali suočiti s problemom da dvanaestero djece i trener kroz isti taj put, što je problem i u vježbanju speleoronjenja, da ih izvučete van. Izuzetno je to zahtjevno.

Je li ovakva operacija spašavanja ikad izvedena?

Ne. Ovo je pravo remek-djelo.

Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Novosel, HGSS (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Koliko je u svemu tome bila važna i priprema ronilaca i djece?

Izuzetno je važna bila priprema. Tu je bio jedan australski liječnik i speleoronilac, koji je odradio lavovski dio posla. Tu je djecu na neki način trebalo smiriti, da ih ne bi uhvatila panika. To je zapravo bio najveći rizik, ako ih uhvati panika, onda će prebrzo ostati bez zraka. Očito se taj australski liječnik jako dobro konzultirao, jako dobro procijenio zdravstveno stanje djece te ih na pravi način pripremio. Čuli smo da su oni bili na neki način pod sedativima, što je problem u špiljama, jer takvi medikamenti mogu dodatno ugroziti stanje, ako je posrijedi hipotermija. Međutim, sreća je bila da su tople špilje i očito je to (liječnik) dobro prepoznao i iskoristio, i procijenili su najbolji put da se to riješi. Znači, tu ima puno stvari. Jako je to bilo kompleksno, kroz ušicu igle pronašli su rješenje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene