Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječna tema

Znate li tko su tzv. "živi ljudi"? U Hrvatskoj ih ima 17, a Vedran je samo jedan od njih

Vedran Miočić Stošić (Foto: Dnevnik.hr)
Vedran Miočić Stošić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Objava o nepostojanju osobe (Foto: Dnevnik.hr) Objava o nepostojanju osobe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vedran Miočić Stošić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U utorak je obilježen Europski dan zaštite osobnih podataka, koje većina građana ne štiti. Naprotiv, na uvid daju sve što ih prodavatelji, bankari ili anketari zatraže. Drugi pak odlaze u takvu krajnost da se odriču svojih podataka, ali i nadležnosti države nad njima. Naime, 'živi ljudi', kako sami sebe nazivaju, prekinuli su poslovanje s državom.

Ne treba davati olako ni odmah reći "svakako", ali Zadranin Vedran Miočić Stošić ne da nikako. On i još 16 građana prekinuli su poslovati s državom. Sami bi ispisivali svoje registarske tablice, odlučivali hoće li djecu upisivati u školu ili ne. Zovu se "živi ljudi" ili nepostojeće osobe. "Imam pravo ostvarivati svoja prirodna prava slobodno, pošteno i odgovorno bez da ikome za to odgovaram ili moram plaćati nekakav reket", rekao je Vedran Miočić Stošić, "živi čovjek" i nepostojeća osoba iz Zadra.

No, s njim se ne slaže Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka. "To ne bi baš spadalo u redovan sustav postupanja sukladno zakonu. Ne znam što odgovoriti na to. Biste li vi tako postupili?", upitao je novinarku Nove TV Rajkovača.

A Vedran za kraj poručuje: "Svi mi imamo pravo odabira slobode s kim ćemo poslovati". Opširnije pogledajte u videoprilogu.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Zagrebu - 9 Ozbiljan bug Veliko curenje osobnih podataka građana Zagreba koji su prijavili štetu od oluje, iz Grada potvrdili problem Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Pojavio se vaš lažni profil na društvenim mrežama ili želite ukloniti svoje osobne podatke? Doznajte kako možete "nestati" u virtualnom prostoru

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene