Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Brojne kamere nadziru građane: Kako zaštititi osobne podatke?

Javna površina je pod videonadzorom
Javna površina je pod videonadzorom Foto: Patrik Macek/Pixsell
Objekt ili vanjska površina pod videonadzorom moraju biti jasno, nedvosmisleno i pravilno označeni.

Da bi se zadovoljili uvjeti Zakona o zaštiti osobnih podataka, po Zagrebu su postavljene ploče koje upozoravaju na kamere koje snimaju javne površine i prolaznike upućuju na to da sve što ih može zanimati o obradi snimljenih materijala mogu potražiti na službenim internetskim stranicama Grada.

Međutim, adresa navedena na pločama - www.zagreb.hr / Javne površine pod videonadzorom / Upute o pravima ispitanika - ustvari to nije niti je napisana po pravilima za linkove jer sadrži praznine i dijakritički znak, a njezino upisivanje ne vodi nikamo.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Od Šume Striborove do Baldricka Milanović: ''Ova je Vlada najprljavija u hrvatskoj povijesti, ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe''

Upute postoje, ali da bi se do njih došlo na ovoj adresi, potrebno je dublje pretraživanje službenih stranica. Više informacija o zaštiti osobnih podataka vezano za njihovu obradu putem videonadzora može se pronaći i na stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Neki su primijetili kako bi bilo bolje da je na ploče po Zagrebu postavljen QR kod koji se može skenirati pomoću pametnog telefona ili drugog uređaja s kamerom.

Korištenje QR kodova ima mnoge prednosti. Osim što su vrlo brzi i jednostavni za korištenje, omogućuju i pristup dodatnim informacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene