Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suočavanje s prošlošću

Documenta se obrušila na Vladu: "Država praktički stoji iza počinitelja raznih zločina"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iz Documente su ocijenili da je otpis tražbina počiniteljima ratnog zločina neprihvatljiv.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u petak je civilizacijskim iskorakom ocijenio nedavnu odluku Vlade o otpisu i povratu parničnih troškova žrtvama ratnog zločina, no i upozorio na neprihvatljivo uključivanje počinitelja ratnih zločina u otpis tražbina.

"Prosvjedujemo što priznanje patnje stradalih dolazi uz gorak okus jer se istovremeno pogoduje osuđenima za ratni zločin, a na račun poreznih obveznika", ističe Documenta u otvorenom pismu Vladi i Državnom odvjetništvu, referirajući se na odluku iz prosinca prošle godine

Nije riječ samo o otpisivanju nenaplaćenih tražbina, nego i o povratu već naplaćenih, a u Vladinoj odluci stoji i procjena da će se trebati vratiti oko 700.000 eura.

"To znači da sama država praktički stoji iza počinitelja zločina, pa kad ih ne može sudski rehabilitirati, onda im oprašta dugove!", smatraju u Documenti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

S druge strane, pozdravljaju dio odluke o otpisu troškova žrtvama rata te izražavaju nadu da se time napokon završava dugogodišnja borba za otpis njihovih parničnih troškova.

"Međutim, Vlada, koja više od trideset godina nakon početka rata nije željela otpisati parnične troškova žrtvama, sada na iznenađenje javnosti uključuje i osuđene počinitelje ratnih zločina. Taj dio odluke podriva krhko povjerenje u institucije vlasti", poručuje Documenta.

U otvorenom pismu poziva Vladu da definira postupak za povrat parničnih troškova te imenuje za to nadležno povjerenstvo uz napomenu da je predviđeni "rok od godinu dana vrlo kratak".

Državno odvjetništvo poziva pak da izda naputak općinskim državnim odvjetništvima koja su podnositeljima tužbi slala pozive da plate parnične troškove, a kako bi podnositelji tužbi stigli pribaviti dokumentaciju za povrat novca.

Pročitajte i ovo Vojska "Vojska mora biti spremna" Dretar u Saboru: "Vidjet ćete kad hrvatsku granicu prijeđu avioni, tenkovi i oružano pješaštvo"

Documenta upozorava i da neke od žrtava nisu sačuvale potrebnu dokumentaciju.

Navode i da je u borbi za otpis parničnih troškova puno značila presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Cindrić i Bešlić protiv Hrvatske. No sve do ove odluke nije u Hrvatskoj bilo razumijevanja za otpis.

"Uz sve poteškoće, nedavna je odluka Vlade civilizacijski iskorak. No, zasjenjena je neprihvatljivim uključivanjem otpisa tražbina počiniteljima ratnih zločina", poručuje Documenta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene