Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne zaslužuje slavljenje"

Documenta osudila podizanje spomenika Milanu Tepiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću kojim osudio je podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću kojeg je srpska Vlada odlučila podići na području gradske općine Savski Venac u Beogradu.

Iz Documente podsjećaju kako je Milan Tepić, major JNA, bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava "Barutana" u Bedeniku u blizini Bjelovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrivena spomen-ploča Osude sa svih strana zbog slavljenja majora JNA Milana Tepića: "Ovo pokazuje da ideja velike Srbije i dalje živi" Slika nije dostupna "Proizvoljno i zlonamjerno" Hrvatska odbacila prosvjed srbijanskog ministarstva vanjskih poslova zbog majora bivše JNA

"29.09.1991. hrvatske snage u vojnoj akciji oslobodile su vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara i pri tome se većina tamošnjih vojnika JNA predala. Milan Tepić i još jedan vojnik JNA su se odbili predati.

Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, Milan Tepić je raznio jedno od skladišta oružja pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije spriječen da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je pored ubojstva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara te samim time nikako ne zaslužuje slavljenje", poručuju iz Documente.

Smatraju kako "poruke destrukcije i ubijanja nisu dobar temelj za daljnji razvoj održoivog mira"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene