Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani osuđeni na cisternu

Dobra je samo za WC školjku: Voda u Privlakama sadrži 10 puta više arsena nego što je dopušteno

U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Privlaka u Slavoniji ostala je bez pitke vode. Već 10 dana u slavinama tog mjesta nije za piće. A privatne analize koje su dali izraditi mještani pokazuju da su količine arsena devet puta veće od dopuštenih.

U zamućenoj vodi Kata, koja je nedavno operirana, ne usudi se niti istuširati.

Pročitajte i ovo Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

"Rekli su mi da se ne tuširam u toj vodi nego u kupovnoj", ispričala je Kata iz Privlake.

Kupovati vodu za piće, kuhanje i higijenu velik je izdatak mnogim mještanima Privlake.

"Nas je u obitelji šestero. Svaki dan teglim dvije boce od sedam litara, a redovito dobivam račune", ispričao je Josip Mičić.

Nakon 10 dana bez pitke vode u Privlaku je stigla cisterna ispred koje se odmah stvorio red.

U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Privlakama je voda zdravstveno neispravna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Količina arsena je 10 puta veća od dopuštene

U vodi iz slavine ima svačega, što je i dokazala analiza osječkoga Zavoda za javno zdravstvo. Kad je čuo da voda više nije za piće, općinski vijećnik Anto Stojanović o svom je trošku analizirao vodu iz svoje slavine.

"Osjećao sam dužnost da to odradim. Po europskim standardima dozvoljeno je 10 posto arsena, a mi ga imamo 90,9 posto", rekao je Stojanović.

Podsjećamo, prema rezultatima analize Zavoda za javno zdravstvo, najmanje 26 hrvatskih vodovoda isporučuje vodu s nedopuštenim količinama arsena.

Radovi na vodovodu tek trebaju početi

Teško je prognozirati koliko će dugo mještani Privlake ovisiti o cisterni. Trajno rješenje problema može donijeti tek priključak Privlake, ali i okolnih sela, na regionalni vodovod.

"Nažalost, postupak javne nabave je trajao gotovo 10 mjeseci. Ovih je dana potpisan ugovor i cijevi su se počele dovoziti na trasu. Radovi počinju", rekao je Darko Galić, načelnik Privlake.

Nedavno su i građani Komletinaca otkrili da su 28 godina pili otrovnu vodu. Kao i tamo voda je u Privlakama sigurna samo za WC školjku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene