Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Nekada kraj bez vodovoda, a danas razvijena općina u kojoj se planira gradnja aerodroma

Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu posjetila je istarsku Općinu Cerovlje, koja se sastoji od čak 140 sela i zaseoka. Nekada je to bio kraj bez vodovoda, a danas je razvijena općina u kojoj cvjetaju poljoprivreda i turizam.

Cerovlje se proteže na 105 četvornih kilometara i ima 1745 stanovnika raspoređenih u 15 naselja. Mještani se uglavnom bave poljoprivredom, a nešto manje i stočarstvom.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

"Sve ono što je nekada bilo zapušteno, meni se čini, kućanstva ponovo počinju za sebe obrađivati zemlju kako bi imala neke osnovne stvari, da ih ne moraju kupovati", ispričao je.

No ima i mještana poput supružnika Mirele i Armanda, ekonomistice i grafičara koji su prije tri godine napustili svoje poslove u gradu i oštariju pretvorili u konobu.

"Odjedanput smo se, preko noći, prebacili u ugostiteljstvo. Nismo imali pojma o poslu, ali smo polako naučili i danas radimo dobro", rekao je Armando.

Ugostiteljstvom se bavi i Karin, čija obitelj turizam kombinira s poljuprivredom.

"I ljeti i zimi iznajmljujemo četiri sobe... Svi proizvodi koji izlaze iz naše kuhinje su domaći", rekla je.

Kombinacija agroturizma i kuće za odmor sve je traženija ponuda. Tako je Kirinina obitelj kulturu i turizam povezala kućom fresaka koje obnavljaju.

Osim građana, velike planove za Cerovlje ima i načelnik Kamenko Opatić.

"Sportsko letjelište za sportske avione, kojima bi turisti iz Austrije i Italije mogli dolaziti u središnju Istru. To bi bio jedini aerodrom u središnjoj Istri", rekao je Opatić.

Općina je to koja nedvojbeno raste, a nije ni na pola puta svojeg punog kapaciteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene