Razornu snagu silovite promjene vremena prva je u Hrvatskoj osjetila Čazma. Popodne se u tom kraju doslovce sastavilo nebo sa zemljom - vjetar je čupao stabla, prevrnuo kamion na kuću, uništio dalekovod.

Galerija Jak vjetar u Čazmi prevruno kamione - 4 Jak vjetar u Čazmi prevruno kamione - 3 Jak vjetar u Čazmi prevruno kamione - 2 +5 Jak vjetar u Čazmi prevruno kamione - 1

Iz Čazme se uživo u Dnevnik Nove TV javio reporter Domagoj Mikić koji je razgovarao s mještanima, a za vrijeme njegova javljanja ponovno je počeo snažan pljusak.

Mikić je izvijestio da je u Čazmi prava kataklizma. Kolika je snaga vjetra svjedoči to što se preokrenulo nekoliko kamiona, a radi se o "grdosijama teškim više od 35 tona".

Reporter je javio i kako je više od 30 kuća u potpunosti uništeno te će se proglasiti elementarna nepogoda za cijelu županiju.

"Mještani ne pamte ovakvu situaciju", kazao je Mikić koji je razgovarao s kćeri vlasnika prevrnutih kamiona Majom Štampar Puđa.

Nevrijeme poharalo Čazmu VIDEO/FOTO Ogromne štete u Čazmi, ministar Paladina: "Ozlijeđena je jedna djevojčica, a 30-ak kuća ostalo je bez krovova"

"Užasno iskustvo koje ne bih nikome poželjela. Bili smo u kafiću i samo je počeo vjetar i pljusak, bilo je toliko zamagljeno da nismo ništa vidjeli, poslije smo vidjeli kamione prevrnute. Užasno. Brat i mama su plakali, od tih kamiona mi živimo", kazala je Štampar Puđa i dodala kako njezin otac pretpostavlja da je šteta na kamionima oko milijun kuna.

Mikić je kazao kako su Čazmu posjetili i ministri te će se aktivirati Državne rezerve kako bi se omogućio smještaj onim građanima kojima kuće više nisu za život.

"Ljudi kažu da je puhalo poput tornada", kazao je reporter.

Mikić je razgovarao i s Mariom Volarićem koji živi u zgradi kojoj je uništeno krovište.

KIša VIDEO Jako grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu: Upaljeni meteoalarmi, čini se da se opraštamo od ljeta

"Voda je curila kroz cijelo stubište do podruma. Crijep koji je padao štetio je oko 35-40 auta", kazao je Volarić.

Reporter ga je pitao i mogu li provesti noć u zgradi nakon štete.

"Probat ćemo prenoćiti u zgradi, ali najavili su pogoršanje vremena, bit će svega, dežurat ćemo", rekao je Volarić i dodao kako su ih posjetili gradonačelnik i ministri.

"Radi se što brže, ne stignu na sve strane", rekao je.

Župan Marušić: Ozlijeđena djevojčica osjeća se dobro

Mikić je razgovarao i sa bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem.

"Osim Čazme, koja je najgore prošla, nastradala je i Općina Berek i grad Grubišno polje. Materijalna šteta, ali ništa usporedivo sa Čazmom", kazao je Marušić.

Reporter je pitao i za stanje djevojčice koja je ozlijeđena u nevremenu.

"Djevojčica ima prijelom natkoljenice, prebačena je u Klaićevu, osjeća se dobro. Ona je jedina žrtva današnjeg dana i dobro da ih nema više", rekao je župan koji je kazao kako su službe cijeli dan na terenu te im zahvalio kao i ministrima koji su došli u Čazmu. Marušić dodaje i kako se čuo s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te je aktivirana Civilna zaštita.

"Cerade su na putu. Ujutro ćemo tek znati štetu", kazao je župan.

Zbog srušenog dalekovoda Čazma je ostala i bez struje. Mikića je zanimalo kakva je situacija s električnom energijom.

"Dio struje je došao. Elektra radi izvrstan posao, kroz dan-dva cijela Čazama bit će osvjetljena", rekao je Marušić.

Mikić je još javio kako su u Čazmu stigli vatrogasci iz cijele okolice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju