Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili pravnu pomoć

Dnevnik Nove TV u posjedu optužnice protiv hrvatskih pilota, Pavao Miljavac: "Ako je bilo civila, pilot ih nije mogao vidjeti"

Aktualno Galerija Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 1 Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Optužnica Optužnica Foto: DNEVNIK.hr Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 2 Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 3 Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 4 Galerija 1/5 >>
Pomoć države traže i piloti kojoj Srbija sprema suđenje s optužbom za ratni zločin u Oluji. Pravne savjete slušali su u petak na sastanku u Banskim dvorima. Premijer s jasnom porukom da politički motiviranoj optužnici - ne daju na važnosti.

Četvorica zapovjednika, umirovljenih vojnih pilota stiglo je u petak u Banske dvore 27 godina nakon operacije Oluja. Na sastanku s njima bili su ministri branitelja, pravosuđa, šef vojno obavještajne agencije, MUP i druge institucije s nizom pravnih savjeta, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Nakon sastanka nisu htjeli pred kamere.

"Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za pet, ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sustav to ne dolazi u obzir. Politički se to neće dogoditi. I to oni znaju", uvjerava premijer. 

Vode računa, kaže premijer Andrej Plenković i o tome kako će se to odraziti na odnose sa Srbijom. Predsjednik Zoran Milanović poziva na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, da usklade stav.

"Ja sam 24. veljače na dan početka ruske agresije na Ukrajinu pismeno predložio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ja još nisam dobio odgovor na taj dopis", odgovara premijer.

Dnevnik Nove TV u posjedu je optužnice kojom se četvorica pilota terete po zapovjednoj liniji za ubojstvo 13 civila napadom avionskim topovima i raketama: "... u kolonama u kojima nije bilo vojnih formacija, oklopnih vojnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja vojske RSK...", stoji u optužnici.

Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 1 Optužnica Foto: DNEVNIK.hr

Pavao Miljavac demantira i tvrdi da su djelovali po koloni tenkova, a "ako je bilo civila kao živi štit vojsci, pilot ih nije mogao vidjeti iz zraka."

"Definitivno nikakva zapovijed, niti pismena niti usmena nije data da se djeluje po civilima odnosno civilnim kolonama", kazao je.

"Da su Tuđman, Šušak pa i Červenko živi, mislim da bi najprije udarilo na njih", dodao je Miljavac.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac prijeti im kazneni progon Pupovac o optužnici pilotima: "Ako Hrvatska nije sama poduzela ništa da se zločini procesuiraju, teško je prigovarati..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO SASTANAK U VLADI Lošo i Miljavac o najavi optužnica iz Srbije: "Njima je najveći zločin hrvatska država"

Milanović je spominjao kaznenu odgovornost Aleksandra Vučića za govor u Glini 90-ih, ali je Vučić odmah uzvratio. "Kažu da će biti uhićenja, zbog čega, zbog riječi iz '95.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca i da položim cvijet. Takve optužnice mi možemo protiv njihovih 20 čelnika podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi", rekao je Vučić.

Na optužnicu oštro reagiraju veterani iz četvrte gardijske brigade. Dok Fred Matić smatra da "predsjednik Vučić i srbijansko tužiteljstvo recikliraju stvari otprije 27 godina. Teba naravo utvrditi istinu, međutim ako je ne znaju, trebaju se pozvati na odluku haškog suda koji je to razmatrao i davnih godina odbacio".

A Hrvatska kaže da ima mehanizme zbog pristupnih pregovora Srbije. Iz haškog tužiteljstva o svemu tek neslužbeno - da se zločini trebaju procesuirati tamo gdje su se dogodili ili gdje se nalaze osumnjičeni. Suđenja u odsutnosti smatraju lošim rješenjem.

Više o optužnici pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene