Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA HRANE

Zašto imamo poplavu proizvoda koji se povlače s polica? Dnevnik Nove TV provjerio kako se odvija procedura provjere

Aktualno Galerija Gordana Jurak i Amela Čilić Gordana Jurak i Amela Čilić Foto: DNEVNIK.hr Amela Čilić, novinarka Nove TV Amela Čilić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Gordana Jurak, voditeljica Odjela za analitičke tehnike NZJZ Gordana Jurak, voditeljica Odjela za analitičke tehnike NZJZ Foto: DNEVNIK.hr Maslinovo ulje zaplijenjeno u Španjolskoj - 1 Maslinovo ulje zaplijenjeno u Španjolskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Maslinovo ulje zaplijenjeno u Španjolskoj - 2 Galerija 1/9 >>
Nakon što je u Španjolskoj zaplijenjeno više od 260 tisuća litara maslinovog ulja, ekipa Dnevnika Nove TV odlučila je provjeriti kako se procedura provjere proizvoda odvija kod nas.

Više od 260 tisuća litara razrijeđenog maslinova ulja zaplijenjeno je u Španjolskoj. Riječ je o ulju koje je trebalo biti extra djevičanske kvalitete, no španjolski i talijanski istražitelji utvrdili su da se radi o mješavini kvalitetnog maslinova i lampante ulja koje se nekada koristilo za svjetiljke, a inače je kiselije, te neugodna mirisa i okusa, zbog čega nije za konzumaciju.

Uz lažno ulje, koje je bilo namijenjeno prodaji u trgovačkim lancima, istražitelji su izuzeli i veće količine novca, četiri vozila i uhitili 11 osoba. Maslinovo ulje redovito se provjerava i u Hrvatskoj, u kojoj se svake godine proizvede oko 30 tisuća tona tzv. tekućeg zlata.

Analize se obavljaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji posljednjih mjeseci gotovo svakodnevno izdaje upozorenja o proizvodima koji ne odgovaraju zdravstvenim standardima.

Pročitajte i ovo Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Zašto imamo poplavu proizvoda s neodgovarajućim supstancama, na licu mjesta provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Nekako se čini da svaki dan provjeravamo proizvode na našim policama u našim ladicama i hladnjacima nakon što pročitamo da se neki proizvod povukao s polica trgovina. Onda tražimo serijske brojeve, datume proizvodnje… sve to zna biti vrlo zbunjujuće", izvijestila je Čilić.

"Nije ništa neuobičajeno, mi imamo malo pojačani nadzor na analizama hrane, osviještenost javnosti je malo veća pa nam više uzoraka donose na analizu", poručila je Gordana Jurak, voditeljica Odjela za analitičke tehnike NZJZ-a.

Ako i slučajno pojedete neki od neispravnih proizvoda, nemojte paničariti. 

"U pravilu nema razloga za strah, jer da bi došlo do akutne toksičnosti u organizmu, mi bi trebali pojesti veću količinu kroz dulji vremenski period", rekla je Jurak.

Mandarine i maslinovo ulje

"Došle su na analizu ostataka pesticida tako da ćemo kroz jedan vremenski period znati jesu li te količine unutar dozvoljenih. Mandarine se analiziraju s korom, znači već samim time kada smo gulili koru smo smanjili količinu pesticida u njima, tako da nema razloga za brigu", objasnila je Jurak.

"Pa patvorenje hrane je aktualna tema pa su ovdje dva maslinova ulja, evo već na prvi pogled može se vidjeti da prvo ulje koje je pakirano u plastičnu ambalažu nije pakirano u dobru ambalažu te se već vizualno vidi da boja nije idealna, previše je žuto te može sugerirati da je miješano s običnim uljem", napomenula je Jurak. 

Pročitajte i ovo Stižu blagadni, a i troškovi - 4 Cijene otišle u nebo Svake godine sve skuplji blagdanski stol: Jednoj namirnici cijena je drastično skočila

"Kolegica trenutno miksa uzorak špinata koji je došao na analizu na ostatke pesticida i provjerit ćemo jesu li oni u skladu s uredbom", dodala je.

"Ti bi rezultati trebali biti gotovi za pola sata, a ja ću samo napomenuti da ako smo pojeli neki proizvod koji ima nedozvoljene supstance, ne treba strahovati jer vjerojatno nismo pojeli tolike količine koje bi mogle naštetiti zdravlju", zaključila je Čilić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene