Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene otišle u nebo

Svake godine sve skuplji blagdanski stol: Jednoj namirnici cijena je drastično skočila

Aktualno Galerija Stižu blagadni, a i troškovi - 4 Stižu blagadni, a i troškovi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ljiljana, Zadar Ljiljana, Zadar Foto: DNEVNIK.hr Smiljan, Zadar Smiljan, Zadar Foto: DNEVNIK.hr Stižu blagadni, a i troškovi - 1 Stižu blagadni, a i troškovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Stižu blagadni, a i troškovi - 2 Galerija 1/9 >>
Bliže nam se blagdani, a većina Hrvata, s obzirom na cijene, važe što će imati na blagdanskim stolovima. Cijene hrane u proteklih godinu dana porasle su za oko sedam posto, a cijena bakalara za gotovo 50 posto.

Bakalar kao da je suho zlato. "Nemojte me pitati haha. Sad je između 50 i 60 eura, znači 50 posto je poskupio od lani, drastično", rekao je Tomislav Dražović, ugostitelj iz Zadra. Svejedno, Dalmatinci ne odustaju od norveške delicije.

"Ja kupim maloga, pa imam", poručila je Ljiljana. "Lignje su još skuplje, bakalar, ajde, njega možeš spremiti 40-50 deka za četvero-petero ljudi, a lignje možeš pojesti kilogram ako si raspoložen", dodao je Dragomir. Raspoloženje pada čim se pročešlja arhiva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Emitirali na televiziji VIDEO Rusi tvrde da su ukrali ukrajinsko borbeno vozilo: "Omogućit će im da ustanove njegove slabosti"

"Njegovo veličanstvo bakalar, ove godine cijena mu se penje i do 300 i 400 kuna", ovako se o cijeni bakalara govorilo lani. Najbolje, kažu, Zadrani, o cijenama ni ne razmišljati, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Ma tko to računa? Ma za feštu se ne računa, to nema smisla", rekao je Smiljan. "Ima, ima", poručuje zadarski mesar i odmah "baca" računicu.

"Za kilogram bakalara može se kupiti tri i pol kilograma telećih šnicla", istaknuo je Darijo Tokić, mesar. Zato cijene mesa, dodaje, nisu odletjele u nebo - još.

Odojak je zasad 7,40 centi, a sad koliko će biti, to nitko ne zna", dodao je Tokić. Jer kaže da svinjetine zbog afričke svinjske kuge neće biti dovoljno u mesnicama. Sindikati procjenjuju: ovogodišnja blagdanska košarica bit će skuplja od lanjske u prosjeku za 10 posto.

"Najjeftinija košarica ovih blagdana stajat će 100 eura, lani smo za nju izdvajali 10 eura manje. Srednja je sa 160 skočila na 175 eura, a najbogatija u kojoj su bakalar, janjetina, pršut i kolači, tročlanu obitelj mogla bi stajati 380 eura. Ne miruje ni cijena šarana.

Pročitajte i ovo HNS-ov kamp u Velikoj Gorici Anketa Dnevnika Nove TV Tko bi trebao platiti izgradnju stadiona u Hrvatskoj? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Ove godine kilogram šarana skuplji je od kilograma svinjetine. S lanjskih 27 cijena je došla na 30 kuna", govorilo se 2021. godine. Ove godine za kilogram šarana valja izdvojiti i 10-ak kuna više, 5,20 eura. Prevrće se svaki cent, kažu prodavači na osječkoj tržnici i poručuju da je kupaca sve manje.

"Slušajte, većina ljudi dobije bonove, božićnice, više su skloniji trgovačkim centrima, nego ovdje", napomenula je Snježana, prodavačica na osječkoj tržnici. No, proći će i blagdani, potrošit će se bonovi, pa sa zadarske ribarnice poručuju:

"Moli su vam bili 10 eura, ostali su, srdela je bila 30 kuna, sad je četiri eura, riba je u biti najmanje išla gore, pošla je malo, eto, lignja, i tako, onaj tko ima, njemu je svejedno 20 ili 25 eura", rekla je Sandra, prodavačica u ribarnici. 

Onaj tko nema, kao i obično, ove blagdane mora biti mađioničar ili kako bi se u narodu reklo, mora pretakati iz šupljeg u prazno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene