Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljačkaju i groblja

Ukrali više od 37 tona tekućeg zlata: "Ni kap nije ostala"

Bačve za ulje
Bačve za ulje Foto: Getty Images
U Grčkoj je na meti lopova sve češće maslinovo ulje. Rekordne cijene, ali i nizak standard života građana odigrali su ključnu ulogu. A kradljivci sve češće napadaju i - groblja.

Zadruga za maslinovo ulje Polygyros ne čini se vjerojatnom metom za pljačku. Ako ništa drugo - jer se nalazi u podnožju planine Holomontas na Halkidikiju, u ruralnom području Grčke.

No posljednjih su tjedana skladišta zadruge i mlin za ulje bili na meti lopova, koji su ušli kroz pohabana željezna vrata u Polygyrosu i tehnološki napredna vrata u Messini.

Pročitajte i ovo Yahya Sinwar Moglo bi potrajati Krenuli u lov na koljača i poručili da su mu dani odbrojani: "On je lice zla, on je naš Osama bin Laden!"

"Ulje je nestalo. Vrlo malo toga je ostalo", rekao je farmer u zadruzi Yannis Keliafanos.

Bačve za ulje Maslinik (Foto: Getty Images)

S najmanje 37 tona za koje se smatra da su nestale iz skladišnih objekata zadruge i više od 100 kilograma za koje se vjeruje da je uzeto iz plastičnih bačvi u Messiniji, krađe su bacile novo svjetlo na Homerov opis maslinova ulja kao "tekućeg zlata".

Pročitajte i ovo Ilustracija novi podaci Hrvati piju sve više lijekova, objavljeno koje najviše kupuju: Jedan je posebno popularan

"Govorimo o vrlo velikom poslu. 37 tona na današnjem bi tržištu vrijedilo više od 300 tisuća eura. Naime, cijene maslinova ulja prošle godine su porasle za 200 posto zbog niskih uroda", rekao je Manolis Yiannoulis, čelnik grčkog udruženja industrije maslinova ulja.

Od poluotoka Peloponeza, poznatog po ljubičastim maslinama kalamata, do planinskih sela na Kreti, krađe su se umnožile, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatna priča Krali mu drva pa je ugradio kameru: Ubrzo je ostao i bez nje

Yiannoulis vjeruje da su rekordne cijene za važnu namirnicu mediteranske prehrane koje sve više nedostaje odigrale ulogu. Velik dio grčke radne snage zarađuje manje od 1.000 eura mjesečno, znatno ispod ostalih zemalja članica EU-a. Uz krizu troškova života, izgledi da se dokopaju vrijednog ulja nisu samo potaknuli lopove da provale u zabačene seoske domove, već i da napadnu groblja - gdje, tradicionalno, svećenici drže zalihe za upotrebu u svjetiljkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija traga za njom Lažirala da radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi pa muškarcu ukrala kartice i novac

"Više ne traže nakit, već maslinovo ulje", rekla je Themis Kanellopoulos, reporterka iz Kalamate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene