Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERE NA GRANICI

BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr PR PR Foto: PR Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problemi s mandarinama - 1 Galerija 1/4 >>
Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dvije tone mandarina iz Republike Hrvatske jer je provjerama uzoraka voća na granici utvrđeno prisustvo pesticida čija je uporaba u EU zabranjena od 2020.

Bosna i Hercegovina je zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske zbog zabranjenog pesticida.

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prijelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedopuštena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), priopćeno je u srijedu iz ove inspekcijske službe.

Prisustvo toga pesticida je u suprotnosti s tamošnjim pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, te Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti živežnih namirnica i predmeta opće uporabe, pojasnili su iz iste institucije.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Zaraženi učenici Zbog hripavca opet mjere u školama? Učiteljima maske, djeci preporuke da se ne druže izvan škole i na proslavama

Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dvije tone, te je naloženo njezino uništavanje.

Službenici ove institucije su početkom studenog dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Ranije ovoga mjeseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriveno je korištenje istoga pesticida.

Uporaba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od proljeća 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene