Obavijesti Video Pretražite Navigacija
premijer najavio istragu

Bačić pokušao objasniti neke Plenkovićeve izjave: Ponavljao da je oporba nedosljedna i zlonamjerna

Mostovac Nikola Grmoja za idući utorak priprema nova saslušanja na antikorupcijskom vijeću. Ovaj put pozvao je bivše članove Uprave Ine, a poziv je uputio i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i bivšem ministru Tomislavu Ćoriću. Cilj im je, kaže Grmoja, rasvijetliti ulogu Vlade u aferi oko Ine, ali i gašenju sisačke rafinerije i preusmjeravanja hrvatske nafte u Mađarsku. Premijer je pak razljutio oporbu svojom izjavom kako će istražiti pod čijim su utjecajem. Smatraju je zastrašujućom. Oporba se pita hoće li protiv njih upregnuti SOU, DORH ili policiju.

"Odgovornost za upravljanje države - ako to znači rušiti vlast koja je kleptokratska, korumpirana, lopovska, onda je to naša obveza i zato sam zgrožen istupima jednog europejca, a ustvari malog tiranina koji se jučer drznuo najaviti da ce na opoziciju poslati represivni aparat", kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U Banskim dvorima sastala se parlamentarna većina. A od tamo se uživo javila i reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan koja je provjerila i jesu li iz premijerova kabineta pojasnili na koje vanjske utjecaje misli.

"Tko napada HDZ izvana ili iznutra nismo danas doznali, kao ni koalicijski partneri. Plenković nije objašnjavao, oni nisu pitali. Razgovarali o svemu osim o tom", kazala je Buljan i dodala da je nakon premijerove izjave ostao niz upitnika.

"Neke je pokušao razjasniti predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić", javila je Buljan te dodala kako bi se dalo raspravljati koliko su ta objašnjenja bila uspješna.

"Novinari su inzistirali na odgovorima koji su to centri moći koji potencijalno financiraju oporbu u Hrvatskoj, a Bačić nije htio spominjati ni centre moći ni financiranje, samo je ponavljao da je oporba nedosljedna i zlonamjerna", izvijestila je reporterka i dodala kako se čini da su oporbi najviše zamjerili promjenu stavova nakon ruske invazije na Ukrajinu, a smeta im i Antikorupcijsko vijeće.

Bačić ponavlja da je Antikorupcijsko vijeće nezakonito tijelo.

S druge strane čelnici oporbe pitaju se tko će ih istraživati. Hoće li im na vrata kucati SOA-e, policija ili DORH. Bačić na to kaže da postoji "velika razlika između pojmova istražiti i ispitati. Čini se da ih istraživati neće nitko, a tko će ispitivati centre moći, ako ih uopće ima, to će morati objasniti Plenković", zaključila je Buljan.

Partneri šutljivi prije sastanka

Buljan je ranije javila kako su koalicijski partneri na ulasku u Banske dvore bili šutljivi.

"Nisu bili baš raspoloženi za razgovor o temi koju je jučer nakon sjednice predsjedništva HDZ-a otvorio premijer. Čini se da ih tema nije zainteresirala, Plenkovića nisu pitali što je mislio niti koji su to vanjski utjecaji", kazala je Buljan i dodala kako je oporba danas sve skupa dočekala na nož, a mogle su se čuti optužbe da je premijer postao paranoičan. "Ispred HDZ-a na sve optužbe odgovarao je Damir Habijan. Smiruje loptu i kaže da je oporba je nervozna", javila je reporterka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rastu tenzije Grbin opleo po Plenkoviću: "Mali tiranin drznuo se najaviti da će na opoziciju poslati represivni aparat"

"Narod na koji se najčeće oporba poziva, smatramo u HDZ-u da ima pravo znati da li možda pojedini ili dio oporbe sluša ili djeluje, nazovimo to tako, daljinski upravljač određenih centara moći s istoka. Sjetimo se da su postojale određene izjave oko odbijanja, odnosno da se ne prihvati deklaracija u Hrvatskom saboru o Ukrajini, isto tako oko odugovlačenja primanja Finske i Švedske u NATO", kazao je saborski zastupnik Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA Plenković: ''Mi smo Vlada koja ne zna što su to izvidi, a oporba ima svoje pjesmice''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLITIČKA PREPUCAVANJA Plenković prozvao oporbu da pjeva pjesmice, Grmoja odmah pustio glas: ''Zastrašujuća je najava premijera''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene