Kao pozitivan potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55% građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more.


Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koji su motivi razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, te između ostalog kako je Predsjednica
funkcionirala s bvišim,
a kako s današnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica stigla u Katar: "Nisam se još čula s izbornikom Dalićem. Moram se spremiti za utakmicu" Narodna nošnja na SP u Kataru - 1 Bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV pojasnila svoj neobični modni odabir za Katar: "Takvo je pravilo u diplomaciji..."

Koji su dobri, a koji loši potezi Predsjednice, otkriva istraživanje provedeno na 602 punoljetna građanina RH, u vremenskom razdoblju 10.2.-12.2.2016.

GRAĐANI O MOTIVIMA RAZRJEŠENJA DRAGANA LOZANČIĆA

Kao razlog zašto je Predsjednica razriješila ravnatelja SOA-e, 13 % građana navelo je da Predsjednica želi kontrolirati tajne službe odnosno želi svoje ljude, dok 11% misli da je to učinila radi nanošenja štete njezinu ugledu u vezi situacije s Zdravkom Mamićem.

Njih 10% pak motiv vidi u tome da su uočeni propusti u radu službi odnosno da Predsjednica želi profesionalizaciju tajnih službi. Za 8 % građana, razlog je da se Predsjednica želi riješiti kadrova Zorana Milanovića, dok njih 5 % vidi razlog u tome jer nije obavještena da se druži s osobama koje su pod mjerama praćenja.

Za 4 % građana ona je izgubila povjerenja, a za isti broj građana motiv su osobni razlozi, povrijeđeni ego i taština. Kod 13 % ispitanika motiv je nešto drugo, a njih 45% ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI SU DOBRI POTEZI PREDSJEDNICE U PRVIH GODINU DANA

Ono što bi izdvojili kao dobre i pozitivne poteze Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55% građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more, a njih 46% odluku o privremenim uredima u Splitu, Puli i Vukovaru. Kao dobar potez 44% građana vidi smjenu Vladimira Šeksa nakon utjecaja na pomilovanja, a za njih 42 % to je obilazak branitelja na prosvjed u Savskoj. Za 32 % građana pozitivan potez je i priopćenje traženja ostavke Zorana Milanovića.

KOJI SU LOŠI POTEZI PREDSJEDNICE U PRVIH GODINU DANA

Kao loše i negativne poteze Predsjednice u godinu dana, 38% građana vidi uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz ureda Predsjednika, za 36% njih to su nedavna pomilovanja osoba dok 33 % smatra negativnim njeno inzistiranje na preseljenju ureda. Za 30% građana loš potez je smjena ravnatelja SOA-e, a kod 28% građana to je priopćenje u kojem traži ostavku Zorana Milanovića.

SURADNJA S BIVŠIM PREMIJEROM vs. SURADNJA SA SADAŠNJIM PREMIJEROM

Suradnja predsjednice s Vladom Zorana Milanovića je ocijenjena vrlo loše, s prosječnom ocjenom 2,3, dok je suradnja s Vladom Tihomira Oreškovića ocijenjena s 3,5.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju